РОЗУМфест: переможців привітав граф Грегор Розумовський, відео

19:33, 19.03.2023
РОЗУМфест: переможців привітав граф Грегор Розумовський, відео

Грегор Розумовський пыд час звернення. (Скріншот відео)

Підсумки 7-го творчого конкурсу  «РОЗУМфест» серед талановитої молоді з нагоди  295-ї річниці з дня народження гетьмана України Кирила Розумовського підбили і оголосили у Батурині на Чернігівщині.

 

Конкурс тривав два місяці (з 10 січня по 10 березня 2023 року), участь у ньому взяли 100 юних талантів Чернігівської, Сумської, Київської, Полтавської, Дніпропетровської областей віком від 6 до 18 років.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Національний заповідник «Гетьманська столиця».

 

«Основна мета фесту - через власну творчість усвідомити історичні події та персоналії, невід'ємність української історії з історією Європи, досягнута! Батурин – місце слави та боротьби за українську державність, великі справи гетьманів Розумовського, Мазепи, Орлика, Ігнатовича, Самойловича лягли в основу творчих дитячих робіт. Колосальну освітню роботу провели для цього історики заповідника», - йдеться у повідомленні.

 

Учасники РОЗУМфесту вразили різноманітністю жанрів та технік: малюнок, вишивка, гратаж, витинанка, токарна обробка деревини,  аплікація з текстильних матеріалів, пластиліновий живопис, петриківський розпис, стінг-арт, кінусайга, розпис по тканині, есе, роздуми, лірика.

 

Вітання юним талантам передав за допомогою відеозвернення нащадок останнього гетьмана – граф Грегор Розумовський, який роками опікується заповідником у Батурині.

 

 

За його словами, для нього велика честь звернутися до учасників у дні, коли Україна бореться у війні, яку розв’язала росія.

 

«Всього в ста кілометрах від вас кордон з агресивним сусідом, що хоче знищити Україну, знищити українську ідентичність, знищити українську історію! Натомість Україна стоїть. Ви стоїте», - сказав пан Грегор.

 

І додав, що росія ніколи не хотіла сильної України.

 

«Це сповна відчули мої пращури. Мій предок – Кирило Розумовський прагнув відновити суверенітет Гетьманщини. Ці 18 місяців він жив під постійною загрозою бути вбитим і врешті-решт здався, бо не хотів втягувати свою країну у війну проти росії.

 

Можливо це був неправильний вибір. Якщо так, то ця історична помилка виправляється самою історією. Її виправляють відважні українці, які боряться, щоб не дати Саурону та його оркам затягнути їхню Батьківщину в Мордор», - наголосив пан Розумовський.

 

До речі, переможцями РОЗУМфесту стали:

 

Молодша вікова категорія 6-9 років.

 

                              Дерево козацького духу. Мисан Аня. смт. Вертіївка, Чернігівська область.

 

номінація «Художнє мистецтво» І місце - Ясь Захар, з Остерського ліцею № 1. 

номінація «Декоративно-прикладне мистецтво» І місце - Мисан Аня та ІІ місце - Топчій Максим з Вертіївського ДЗ «Колосок». Відзнаки за техніку виконання - Миршавка Єгор та Погребняк Нікіта з Ніжинської  гімназії № 3.     

 

номінація  «Слово» І місце - Тодоренко Аріана з Ніжинської гімназії №3.

 

Середня вікова категорія 10-14 років.

 

                             Єдині, вільні, непереможні. Борута Яна. м. Конотоп, Сумська область.

 

номінація «Художнє мистецтво» І місце - Борута Яна з Конотопської дитячої художньої школи, ІІ місце - Луєнко Анастасія та Передня Златослава з Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7, ІІІ місце - Шовкун Анастасія з Ніжинської  гімназії  № 6.

номінація «Декоративно-прикладне мистецтво» І місце  - Марчук Ксенія з Будинку творчості дітей та юнацтва. м. Покров, ІІ місце - Костирко Анна з Ніжинської гімназії № 10, ІІІ місце - Скиба Артем з Конотопського ліцею № 13 та Саткеєв Назар з Вирівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів.

номінація  «Слово» І місце - Никонець Катерина та Струк Карина з Ніжинської гімназії № 10, Колесник Єгор з Ніжинської гімназії № 3, ІІ місце - Поволоцький Давид з Конотопського ліцею № 10.

 

Старша вікова категорія 15-18 років.

 

номінація «Художнє мистецтво» І місце - Куциба Костянтин з Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 15 та Гуленко Карина з Носівського ліцею № 5, ІІІ місце -  Ющенко Ольга з Ніжинської гімназії № 10.

Номінація «Слово» І місце - Кисельов Дмитро з Ніжинської гімназії № 9, Вернигора Юлія з Конотопського ліцею № 11, ІІ місце - Москалець Анна з Конотопського ліцею №12, ІІІ місце - Тчаннікова Людмила, з Бахмацького ліцею № 1.

 

Призерами  гран-прі стали:

 

Альона Назаренко 15 років, з творчою роботою «Вечірні роздуми», з Конотопської дитячої художньої школи.

 Анастасія Михайленко, 16 років, з творчою роботою «Старовинна пам’ятка «Іван Мазепа», вихованка Будинку творчості дітей та юнацтва. м. Покров.

Анжела Каленик, 15 років, з віршем «Батуринські», з Носівської гімназії № 3.

 

Як повідомляла «УМ», надзвичайно цікавий і небайдужий до історичної Батьківщини прямий нащадок гетьмана України Кирила Розумовського — граф Грегор, історик і політичний консультант, громадський і культурний діяч, голова сім’ї Розумовських, активно захищає і просуває українські інтереси на Заході.

 

Грегор Розумовський неодноразово давав ексклюзивні інтерв’ю «Україні молодій».