У ЄС набрала чинності заборона завозити нафтопродукти з рф

16:52, 05.02.2023
У ЄС набрала чинності заборона завозити нафтопродукти з рф

У ЄС запрацювало ембарго на російські нафтопродукти.

Ембарго на російські нафтопродукти запрацювало із 5 лютого в Євросоюзі. Це означає, що країнам-членам ЄС заборонено купувати нафтопродукти, виготовлені з російської нафти.

 

Як інформує УМ, про це пише Deutsche Welle.

 

Відповідні санкції ЄС схвалив ще влітку 2022 року, але набрали чинності вони лише зараз. Ембарго ж на поставки нафти запрацювали з 5 грудня, а на нафтопродукти — з 5 лютого.

 

Виняток у ЄС зробили для Болгарії та Хорватії, а також під санкції не потрапили поставки трубопроводом «Дружба». До кінця 2023 року вони можуть і надалі закуповувати деякі нафтопродукти. Чехія теж отримала право купувати російський дизель.

 

Із 5 лютого запрацювала і цінова межа на російські нафтопродукти. Гранична ціна російських нафтопродуктів зі знижкою (наприклад, мазут) становитиме $45 за барель, а для преміальних продуктів (наприклад, дизельне пальне) — $100.

 

Це максимальні ціни, за якими дозволено перевозити морем до третіх країн нафтопродукти з рф. Для суден із російськими нафтопродуктами, які були закуплені та завантажені до 5 лютого та вивантажені до 1 квітня, передбачено перехідний період на 55 днів.

 

Як інформує УМ, нові обмеження для обмежених: США та ЄС знову переглянуть граничну ціну на російську нафту.