Болгарія визнала Голодомор геноцидом українського народу

12:36, 02.02.2023
Болгарія визнала Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Болгарії сприймає будь-яке заперечення, виправдання та применшення Голодомору-геноциду як акт ганьби пам’яті мільйонів загиблих. (Фото з відкритих джерел)

Парламент Болгарії схвалив резолюцію, згідно з якою Великий Голодомор в Україні 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу. Також парламентарі і категорично засудили його винуватців.

 

Як інформує Україна молода, про це  йдеться у повідомленні пресслужби болгарського парламенту.

 

Також рішенням парламентаріїв оголошено кожну останню суботу листопада Днем вшанування та пам’яті жертв голодоморів в Україні. Парламент Болгарії сприймає будь-яке заперечення, виправдання та применшення цього геноциду як акт ганьби пам’яті мільйонів загиблих.

 

Рішення було прийнято 134 голосами «за» проти 26 голосів «проти», оскільки депутати від проросійської націоналістичної партії Възраждане були проти рішення болгарського парламенту, а Болгарська соціалістична партія не брала участі в голосуванні.

 

Ініціатор рішення від "Демократичної Болгарії" Стоян Міхалев дорікнув соціалістам за те, що вони не вибачилися за поблажливе ставлення до українців за роки перебування при владі і за те, що не засудили цей злочин проти людяності. Він розповів, як маленькі українські діти йшли в поле шукати стебла пшениці, а радянська влада розстрілювала їх тільки тому, що вони були голодні.

 

«Принаймні з людської мудрості вони мали б вийти і сказати: «Вибачте»»,- сказав депутат у зверненні до БСП. Він зробив висновок, що порівняння сталінської Росії і гітлерівської Німеччини цілком доречне. 

 

«Там було масове винищення»,—заявив лідер "Демократичної партії" Атанас Атанасов. Він розкритикував " Възраждане", які заявили, що "природно" не підтримають декларацію. «Єдине, що мені спадає на думку, це те, що ви, природно, виправдовуєте тих, хто здійснював винищення»,- прокоментував Атанасов.

 

Президент України Володимир Зеленський подякував парламенту Болгарії за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

 

Про це він написав у своєму Twitter.

 

«Вдячний парламенту Болгарії за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Цей крок вшановує пам’ять мільйонів жертв Голодомору та відновлює історичну справедливість. Україна завжди пам’ятатиме жест солідарності Болгарії», — зазначив Президент України Володимир Зеленський. 

 

 

Нагадаємо, протягом листопада й початку грудня парламенти низки європейських країн ухвалили резолюції щодо Голодомору, визнаючи його геноцидом або злочином проти українського народу.

 

28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про Голодомор 1932 — 1933 років в Україні", яким Голодомор визнаний геноцидом українського народу.

 

Як повідомляла УМ, 15 грудня 2022 року Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію з приводу дев'яностих роковин Голодомору в Україні, якою визнає події тридцятих років минулого століття геноцидом українського народу.

 

Станом на 2023 рік Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу 24 країни світу.

 

Автором терміну "геноцид" та одним з ініціаторів визначення геноциду в правових термінах є Рафал Лемкін, який вважав Голодомор геноцидом українського народу.

 

Щороку в четверту суботу листопада українці у всьому світі вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932 — 1933 і масових штучних голодів 1921 — 1923 і 1946 — 1947 років.