Пішла до Івана: Марія Миколайчук померла на 82-му році життя

19:33, 01.02.2023
Пішла до Івана: Марія Миколайчук померла на 82-му році життя

Вдова актора та режисера Івана Миколайчука - Марія Миколайчук (Фото з відкритих джерел)

Відома українська співачка та акторка, дослідниця фольклору та вдова актора та режисера Івана Миколайчука - Марія Миколайчук померла на 82-му році життя у ніч на 1 лютого.

 

Її поховають поряд з Іваном Миколайчуком на Байковому цвинтарі у Києві.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив відомий кінокритик і автор "УМ" Сергій Тримбач у середу.

 

«Минулої ночі душа Марії Миколайчук розлучилась зі своїм стражденним, виболілим, виснаженим хворобами тілом.

 

Немає вже Марічки, та вона є і буде завжди – як пісенна душа самої України, як один із її образів, символів, її промінчик, живий і справжній. Полинула до свого Іванка, Івана Миколайчука (1941-1987), генія кіно, генія українства. Вже скоро їхні душі будуть знову разом», – написав пан Тримбач.

 

За його даними, Іван Миколайчук знайшов свій спочинок на Байковому цвинтарі. Там само знайде свій останній прихисток і Марія.

 

Водночас, Чернівецька обласна рада з посиланням на лпемінника Івана Миколайчука - Михайла Грицюка, повідомляє, що Марія Миколайчук померла після тривалої хвороби.

 

«Померла відома співачка та акторка з Буковини Марія Миколайчук. Дружина видатного актора, сценариста та кінорежисера пішла з життя сьогодні, 1 лютого, близько сьомої години ранку», – йдеться в повідомленні.

 

 

Майбутня співачка, фольклористка, акторка, Народна артистка України Марія Миколайчук народилася 8 квітня 1941 року у селі Витилівка Чернівецької області.

 

Закінчила студію при Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської, працювала тут акторкою. У 1961 році почала співати в Українському народному хорі імені Григорія Верьовки.

 

29 серпня 1962 року вийшла заміж за Івана Миколайчука.

 

Згодом стала учасницею створеного з ініціативи Івана Миколайчука фольклорного вокального тріо "Золоті ключі", до якого разом з нею входили Ніна Матвієнко й Валентина Ковальська.

 

Разом з колегами по тріо знімалася у стрічках "Пропала грамота", "Дівочі мрії". Також знялася в епізодичній ролі в одному з найвідоміших фільмів з Іваном Миколайчуком "Білий птах з чорною ознакою".

 

Останньою появою Марії Миколайчук на великому екрані стала роль Ірини Сергіївни у фільмі Романа Балаяна "Ми є. Ми поруч" (2021).

 

Як повідомляла «УМ», 29 січня на 94-му році життя помер відомий поет та державник Дмитро Павличко.