ВРУ планує позбавити мандатів і громадянства ще чотирьох депутатів від «поганих» партій

08:51, 11.01.2023
ВРУ планує позбавити мандатів і громадянства ще чотирьох депутатів від «поганих» партій

Верховна Рада намагатиметься очищати свої ряди.

Ще чотирьох депутатів від заборонених в Україні партій на найближчому засіданні Верховна Рада позбавить мандатів.

 

Як інформує УМ, про це 11 січня повідомив голова фракції "Слуга народу" у ВР Давид Арахамія у Телеграмі.

 

"Це відбудеться у конституційний спосіб. Тобто, без шансів на оскарження в судах. Бо це і є правильний шлях очищення парламенту, а не ті провокації, які грають на руку колаборантам не залежно від назви партії", — додав він.

 

"Ми всіх пам‘ятаємо і нікому нічого не пробачимо. Ця історія обов‘язково матиме продовження. Але все буде згідно закону і Конституції України", — наголосив Арахамія.

 

У свою чергу голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив у Фейсбуці, що у Верховну Раду надійшов указ Президента України Володимира Зеленського про позбавлення українського громадянства народних депутатів Віктора Медведчука, Андрія Деркача, Тараса Козака та Рената Кузьміна.

 

"Указ Президента України про втрату громадянства Медведчука, Деркача, Козака, Кузьміна надійшов у Верховну Раду України. Парламент невідкладно розгляне питання про дострокове припинення повноважень цих народних депутатів на найближчому пленарному засіданні", — зазначив він.

 

За словами Стефанчука, "зроблено це буде відповідно до вимог пункту 4 частини 2 статті 81 Конституції України, а не свавільних забаганок тих чи інших груп в межах парламенту".

 

Голова ВР наголосив, що прийняття рішень єдиним законодавчим органом у повній відповідності до Конституції України є не тільки обов'язком Ради, але й запобіжником від їх оскарження в суді.

 

"Ще можу пообіцяти, що це лише початок шляху з очищення. Продовження незабаром", — додав Стефанчук.

 

 

 

 

Нагадаємо, що в листопаді Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів Ігоря Васильковського та Вадима Рабіновича у зв‘язку з припиненням громадянства України.

 

У січні заяву про дострокове складання повноважень подав народний депутат Андрій Аксьонов.

 

Як повідомляла УМ, в Раді 70 нардепів не бажають позбавляти повноважень колег з ОПЗЖ.