Парламент Болгарії остаточно схвалив надання військової допомоги Україні

16:50, 09.12.2022
Парламент Болгарії остаточно схвалив надання військової допомоги Україні

Болгарія направить Україні перший пакет військової допомоги, до якого увійдуть легке озброєння та боєприпаси

Парламент Болгарії схвалив перелік озброєння, що направлять в Україну вперше з початку повномасштабного вторгнення росії. у списку є боєприпаси та легке озброєння, але немає літаків

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters. 

 

Таке рішення підтримали  148 депутатів із 240. Не підтримали військову допомогу соціалісти та проросійська партія «Відродження» проголосували проти (46 депутатів), один утримався.

 

Сам перелік озброєння, що Болгарія відправить до України, є засекреченим. Однак представники влади сказали, що надішлють здебільшого легке озброєння та боєприпаси. 

 

Водночас Болгарія відмовилася передати Києву бойові літаки та зенітні комплекси С-300, яких Україна потребує найбільше.

 

У проекті рішення також йдеться про те, що на додаток до військової техніки Софія дозволяє участь військовослужбовців збройних сил Болгарії в місії Євросоюзу з надання допомоги Україні.

 

Тимчасовий міністр оборони Дімітар Стоянов заявив, що Болгарія, яка є членом НАТО, не може дозволити собі відправити свої зенітно-ракетні комплекси російського виробництва або винищувачі Міг-19 і Су-25, яких хоче Україна, з раціональних причин.

 

«Мій підхід є консервативним, тому що мені потрібно забезпечити обороноздатність Болгарії. Допомога повністю відповідає пріоритетам України, але ми не надсилаємо ні системи С-300, ні літаки МІГ-29 чи СУ-25», - пояснив болгарський міністр.

 

Лише дві країни Євросоюзу відмовлялися від військової підтримки України — Болгарія та Угорщина. Обидві країни мають тісні зв'язки з росією.

 

Однак у листопаді парламент Болгарії врешті погодився,, попри незгоду проросійських сил, відправити військову допомогу Україні. Уряду дали місяць, щоб скласти список озброєння.

 

У країні зберігаються радянські кулемети та боєприпаси, подібні до тих, що використовує Україна. Це озброєння Болгарія експортує в інші країни Європи, наприклад у Румунію та Польщу.

 

Опозиційні партії звинувачували владу в тому, що вона продає Україні зброю через треті країни, а офіційно надає лише гуманітарну допомогу. 

 

Відомо, що з Болгарії до України вирушатиме зброя дев'ятьма великими американськими літаками типу Boeing C-17. У переліку є артилерійські знаряддя, засоби оборони, снаряди та боєприпаси.

 

Як інформує Україна молода, у Болгарії оборонний та зовнішньополітичний комітети парламенту країни схвалили дві пропозиції, подані проєвропейськими партіями ГЕРБ та «Демократична Болгарія» щодо надання військово-технічної допомоги Україні.