Український журналіст Андрій Цаплієнко отримав премію Альбера Лондреса

09:33, 04.12.2022
Український журналіст Андрій Цаплієнко отримав премію Альбера Лондреса

Репортажі Андрія Цаплієнка упродовж багатьох років з передової бачило неодноразово чимало українців. (Фото з відкритих джерел)

Премією Альбера Лондреса здобув спеціальний кореспондент 1+1 media Андрій Цаплієнко.

 

Як інформує УМ, про це повідимили на сайті «1+1».

 

Ця відзнака, за формулюванням журі, є виявом солідарності з журналістами, які продовжують виконувати свою роботу під час війни в Україні. Нагороду незабаром вручить у Києві делегація Премії.

 

Андрій Цаплієко опублікував звернення до французьких колег. Зокрема, відзначив він, в країні, де йде війна, всі журналісти є воєнним кореспондентами. При цьому йому особисто довелося пережити смерть колег, яких Цаплієнко знав особисто. Це оператор Євген Сакун та продюсерка «Радіо Свобода» Віра Гірич.

 

«Ця війна найбільш несправедлива з тих, які я бачив. Російська журналістика перетворилась на пропаганду та інформаційний супровід війни. Не треба говорити, під яким брехливим приводом росія зараз вбиває людей сотнями на день. росія, яка забрала Крим і Донбас, звинуватила нас в нацизмі», – сказав журналіст.

 

Він нагадав, що російські ракети націлені на цивільних мешканців України і вбивають навіть немовлят.

 

Цаплієнко закликав політиків усвідомити, що Путін є «абсолютним злом».

 

«Той, хто говорить, «давайте віддамо йому Україну, і він заспокоїться», той дуже помиляється», – наголосив Андрій Цаплієнко. Натомість журналіст закликав підтримати Україну у її боротьбі з російською агресією.

 

«Нам потрібно більше стратегічної зброї. Це єдине, що врятує і нас, і, зрештою, вас. Зло розуміє тільки силу. І у зла значно більші можливості, ніж у добра. Бо зло може брехати. Ми з вами – ні. Ми ж з вами на світлому боці, правильно? Але ми можемо правдивим словом переконати світ теж обрати світлий бік. І тим самим врятувати життя тисячам українців. Які з надією дивляться на світ, де панують Свобода, Рівність і Братерство», – сказав лауреат премії.

 

Премія Альбера Лондра (Лондреса) – французька відзнака журналістів та телерепортерів до 40 років. Заснована в 1932 році на вшанування загиблого французького журналіста Альбера Лондра. Перше нагородження відбулося в 1933-му. Спочатку вручалася тільки в номінації «За найкращий письмовий репортаж», в 1985 році було додано номінацію «За найкращий телерепортаж». Також премією  відзначають авторів книг.

 

Як повідомляла УМ, телережисер Василь Яворський загинув на фронті у бою з російськими окупантами у жовтні.