З музеїв Києва до Мадриду таємно вивезли 51 картину

17:17, 29.11.2022
З музеїв Києва до Мадриду таємно вивезли 51 картину

Мистецькі роботи, позичені українськими музеями, «таємно упакували» у вантажівки та вивезли з Києва.

29 листопада у Мадриді у Національному музеї Тиссена-Борнемісса відкрилася виставка «В епіцентрі шторму: модернізм в Україні, 1900–1930-ті роки», де представлені картини, що були таємно вивезені  з Києва 15 листопада, за кілька годин до масованого ракетного обстрілу росіян.

 

Як інформує Україна молода, про це пише CNN.

 

Мистецькі роботи, позичені Національним художнім музеєм та іншими українськими музеями, «таємно упакували» у вантажівки та вивезли з Києва, йдеться у заяві Museums for Ukraine — групи музеїв, які допомагають охороняти культурну спадщину України.

 

Автівки «здійснили небезпечну подорож, коли рухалися через зони неочікуваного потужного ракетного обстрілу» на шляху до польсько-українського кордону, додали у заяві.

 

Вантаж із картинами прибув до Мадриду 20 листопада та попрямував до музею Тиссена-Борнемісса. Член правління цього музею Франческа Тиссен-Борнемісса заснувала Museums for Ukraine у березні, невдовзі після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

 

«З кожним днем стає все ясніше, що війна путіна проти України полягає не лише в крадіжці території, але й у контролі наративу нації та її культурної спадщини. Ця виставка має на меті відновити історію модернізму в Україні. Оскільки ми спостерігаємо, як історія повторюється, ця виставка є потужним нагадуванням про те, наскільки ми близькі до чергової катастрофи», — заявила Франческа Тиссен-Борнемісса.

 

Крім 51 картини, що виїхали з України, експозиція містить ще близько 18 українських робіт, у тому числі із приватних колекцій.

 

Виставка триватиме у Мадриді до 30 квітня, а потім вирушить у Музей Людвіга у німецькому Кельні.

 

Як відомо, з Херсонського художнього музею викрали приблизно 15 тисяч картин.  Директорка музею Аліна Доценко повідомила, що окупанти поцупили найцінніше:картини західних художників, українських та російських XVIII—XIX століття, радянських часів, але картини сучасних митців залишили, тому є ідея переформувати музей в галерею сучасного мистецтва.

 

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 9 жовтня заявив, що російські військові розграбували майже 40 українських музеїв. Збитки оцінюють у сотні мільйонів доларів.

 

Як повідомляла  УМ, музейники  Ізюма, що на Харківщині, врятували від російських окупантів 300-річне Євангеліє, що видав гетьман Іван Мазепа. Експонат підмінили та заховали, аби він не дістався загарбникам.