путін чекає на рятівний прихід «генерала Зими» - Жозепп Борель

15:33, 05.10.2022
путін чекає на рятівний прихід «генерала Зими» - Жозепп Борель

Жозеп Боррель каже, що новини з поля бою є добрими для України (Фото з відкритих джерел)

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель розкритикував російську агресивну політику та назвав тривожним сценарієм потенційне застосування росією ядерної зброї та енергетичний шантаж.

 

Втім, на його переконання, це не повинно похитнути європейську підтримку України.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Боррель сказав під час виступу в Європарламенті у середу.

 

За його словами, наслідки війни для багатьох країн, безумовно, погані з точки зору цін, енергії та продовольства.

 

"Ми повинні дуже активно взаємодіяти з рештою світу, щоб допомогти їм подолати наслідки цієї війни. Ми маємо докласти великих дипломатичних зусиль, роз'яснень, щоб світ зрозумів "чому" ця війна і як вона може закінчитися", - сказав європейський дипломат.  

 

Пан Боррель наголосив, що війна не може закінчитися через втому західного світу, на що і розраховує путін. Адже господар Кремля вважає, що демократії слабкі, що «системи громадської думки не витримають холодної зими».

 

«Він чекає на прихід "генерала Зими", який завжди у підсумку рятував російську армію. Він чекає холоду, перебоїв з постачанням газу, високих цін і низьких температур, щоб підірвати нашу волю і надалі підтримувати Україну.

 

Це місце, де можна попросити європейців зрозуміти, що стоїть на кону. Тому що наша підтримка України - це не просто питання щедрості. Наша підтримка України має бути незмінною, оскільки безпека України нерозривно пов'язана з нашою безпекою. Від того, що там вирішується, залежить і наше майбутнє», - наголосив глава європейської дипломатії.

 

І додав: «Ця війна може закінчитися лише у спосіб, який забезпечить мир. А для забезпечення миру Україні має бути повернута її територіальна цілісність і повний суверенітет; росія має бути змушена визнати свою політичну і моральну відповідальність за війну, заплатити за відбудову і відповісти за людські злочини, які там відбулися.

 

Саме це, і ніяке інше, має бути нашою метою. Тому і санкції. Саме тому військова допомога. Саме тому дипломатичні дії. На цих трьох фронтах ми повинні продовжувати працювати не покладаючи рук: зараз не час для зволікань».

 

Жозеп Боррель також сказав, що новини з поля бою є добрими для України, оскільки Україна знову переходить у наступ.

 

«Війна увійшла в нову фазу. Етап, який, безумовно, є небезпечним, оскільки ми стоїмо перед страшним сценарієм, на який не можна закривати очі. Це сценарій звичайної війни із застосуванням ядерної зброї. Ядерна держава, яка наразі відступає за конвенційним сценарієм і погрожує застосувати ядерну зброю.

 

Це, безумовно, тривожний сценарій, в якому ми маємо продемонструвати, що наша підтримка України є незмінною», - наголосив європейський посадовець.

 

За його словами, війну можна виграти на полі бою, але її також треба виграти насамперед у сфері ідей.

 

Нагадаємо, НАТО наразі не бачить ознак можливої підготовки росії до ядерного випробування, але продовжує пильно стежити за ситуацією.

 

Як повідомляла «УМ», країни Європейського союзу схвалили восьмий пакет санкцій проти Росії у відповідь на анексію захоплених українських територій.