За виконання «Червоної калини» «Місіс Крим-2022» оштрафували, подругу заарештували

10:48, 04.10.2022
За виконання «Червоної калини» «Місіс Крим-2022» оштрафували, подругу заарештували

«Місіс Крим-2022" Ольга Валєєва. (Фото з відкритих джерел)

«Місіс Крим-2022" Ольгу Валєєву російський суд оштрафував на 40 тисяч рублів та заарештував її подругу на 10 діб за їх виконання української пісні «Червона калина».

 

Як інформує УМ, про це повідомило управління російського МВС у Криму в Телеграм.

 

Дівчат звинуватили у «дискредитації» російської армії (стаття 20.3.3 КоАП Росії) та демонстрації нацистської символіки (стаття 20.3 КоАП РФ). Валєєвій призначили штраф, оскільки вона має неповнолітніх дітей.

 

Російське МВС у Криму також опублікувало відео з вибаченнями Ольги Валєєвої та її подруги. «Я не знала і не уявляла, що вона несе в собі якийсь націоналістичний характер. І в жодному разі не хотіла нести якусь пропаганду, виконавши цю пісню», – каже Валєєва на відео російських силовиків.

 

2 жовтня російська поліція заявила, що розпочала перевірку через публікацію в мережі відео, на якому Валєєва разом із подругою виконує пісню «Червона калина».

 

Це не перший випадок переслідування кримчан за виконання чи замовлення у кафе українських пісень.

 

У серпні цього року російський суд у Криму оштрафував на 40 тисяч рублів та заарештував на 10 діб діджея Юрія Радіонова за те, що він включив пісню «Дике поле» українського репера YARMAK у кафе «Краб» міста Щолкіне. Діджей на суді «свою провину визнав частково». За його словами, відео з українською піснею він поставив на замовлення одного з відвідувачів кафе, її зміст він не знав. Пізніше російський суд оштрафував на 50 тисяч рублів Дмитра Гайна, який замовив пісню «Дике поле».

 

Пізніше російський суд у Бахчисараї притягнув до адміністративної відповідальності шістьох організаторів та учасників кримськотатарського весілля за відтворення пісні «Червона калина», яку російський суд назвав «бойовою піснею українських націоналістів». Обвинувачених покарали штрафами та адміністративними арештами. Російські телеграм-канали опублікували відео публічних «вибачень» власника ресторану та діджея. Ресторан, де відбувалося свято, закрили на перевірку.

 

Як повідомляла УМ, в Азербайджані видано переклад праці Агатангела Кримського.