Флешмоб за демонтаж пам'яток російським діячам запустили в Києві, фото

12:35, 26.09.2022
Флешмоб за демонтаж пам'яток російським діячам запустили в Києві, фото

Київські пам'ятники, які варто було вже давно демонтувати. (Фото: Фейсбук Олег Слабоспицький)

«Знеси мене повністю»: в Києві запустили флешмоб у рамках якого закликають демонтувати пам'ятники російським діячам.

 

Як інформує УМ, про це повідомив один із ініціаторів флешмобу Олег Слабоспицький у Фейсбуці.

 

На пам'ятнику Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка написали «Кат», «Вбивця», «Воював проти УНР», «Демонтуй мене нарешті».

 

«Його постать чітко підпадає під закон про декомунізацію, і ще з 2016 року Український інститут національної пам'яті закликає прибрати монумент із серця столиці.

 

 

Коротка біографія: член РКП(б) з 1918 року, командир бригади, потім дивізії у лавах Червоної армії, у 1918-1919 роках командує військами більшовиків у боях проти Армії УНР. 1919 року призначений окупаційним більшовицьким режимом комендантом Києва», – написав активіст.

 

На пам'ятнику Олександру Пушкіну на проспекті Перемоги «Знеси мене» та «Демонтуй мене».

 

«Пушкін є символом російського імперіалізму, уособленням «великої могутньої російської мови», маркером російського світу та ідентичності. У своїх творах Пушкін заперечував навіть можливість української державності та відверто пропагував українофобію, ненависть до українців та поляків», – зазначив Слабоспицький.

 

За його даними, у Києві досі залишаються 10 пам'ятних знаків на честь Пушкіна. Переглянути список всіх пам'ятників та пам'ятних знаків на честь російських діячів у Києві можна тут. Їх понад 200 осіб.

 

Як повідомляла УМ, в Києві демонтували монумент «дружби народів».