Кремль програв інформаційну війну в Україні та на Заході – Флемінг

15:57, 19.08.2022
Кремль програв інформаційну війну в Україні та на Заході – Флемінг

Навіть під час воєнного стану в Україні не припиняють розвивати цифрові сервіси. (facebook.com/mintsyfra)

Глава британської розвідувальної служби Джеремі Флемінг вважає, що за 6 місяців після широкомасштабного вторгнення росія не змогла досягти успіхів в інформаційній війні проти України.

 

На його думку, російські операції в інформаційному просторі виявилися невмілими, а пропагандистські фейки легко розвіювалися оприлюдненими розвідданими.

 

Як інформує Україна молода, про це Джеремі Флемінг написав у статті для видання The Economist.

 

«Так само, як і у випадку з наземним вторгненням, початкові онлайн-плани росії, схоже, провалилися. Використання країною агресивних кіберінструментів було безвідповідальним і невибірковим.

 

Наразі президент путін повністю програв інформаційну війну в Україні та на Заході. Хоча це привід для радощів, ми не повинні недооцінювати те, як російська дезінформація діє в інших частинах світу», - наголосив головний британський розвідник.

 

                                                                   Джеремі Флемінг.

 

Пан Флемінг також зазначає, що багато з найбільш густонаселених країн не погодилися з проханням ООН засудити росію за її вторгнення. І підкреслив, що на громадську думку в цих місцях впливає інформація, яка надходить з росії.

 

Віе акцентує, що кіберборотьба росії і України за вплив на думку людей далеко за межами безпосереднього поля бою настільки ж жорстока та руйнівна як і фізична війна.

 

Флемінг нагадав, що за місяць до нападу на Україну російська військова розвідка розгорнула зловмисне програмне забезпечення WhisperGate, щоб знищити та зіпсувати українські урядові системи.

 

А менш ніж за годину до вторгнення в Україну росія націлилася на супутникові мережі ViaSat, якими користуються українські військові, уряд і цивільні особи. Атака поширилася і на сусідні країни, завдавши побічної шкоди низці послуг, від вітрових електростанцій до доступу до інтернету.

 

Але ці проблеми спільними зусиллями вдалося швидко усунути.

 

За словами очільника британської розвідувальної служби, дезінформація в інтернеті швидко стала основною частиною кампанії рф, яка ставила на меті викликаючи плутанину та хаос в Україні та за її межами. Москва вже використовувала цей сценарій раніше, зокрема в Сирії та на Балканах. Він покликаний посіяти недовіру до джерел інформації, спотворити дії України та оприлюднити неправдиві наративи про причини дій росії.

 

Джеремі Флемінг додав, що британська розвідка вжила заходів, щоб протистояти цій спотвореній інформації – від попереджень про початок війни до швидкого оприлюднення розвідданих і спростування російської брехні.

 

Він також вважає, що плани рф у кібервійні провалилися ще й тому, що Україна є "надзвичайно ефективним кіберзахисником", адже з моменту анексії Криму в 2014 році старанно розбудовувала "цифрову фортецю".

 

«Ми стали свідками героїчного захисту українських військових, в інтернеті ми, мабуть, побачили найефективнішу оборонну кіберактивність в історії. Діючи під постійним тиском проти дуже здібного супротивника, ця команда промисловості, розвідки, служб безпеки, а в деяких випадках і громадян, працювала пліч-о-пліч, щоб попереджати, реагувати та виправляти. Цей кіберзахист виявився сильнішим, ніж очікувала росія», - стверджує автор у статті.

 

Голова британської розвідки зазначив, що світ повинен вжити заходів, щоб протистояти організованим державним кампаніям дезінформації та забезпечити, щоб вони не притупили міжнародне обурення діями росії.

 

Не вдаючись у подробиці, Флемінг додав, що Національні кіберсили Великої Британії можуть відповісти росії розгортанням британського військового підрозділу, який використовує наступальні кіберінструменти.

 

Як повідомляла "УМ", Міністерство цифрової трансформації України створило англомовне цифрове медіа UNITED24, що розказує світові про Україну та незламність українців. Проєкт вже стартував на платформі YouTube.