Диктатори та історична наука: лікнеп від ЗСУ

20:04, 16.08.2022
Диктатори та історична наука: лікнеп від ЗСУ

Путінські псевдоісторичні опуси переповнені брехнею та маніпуляціями. (Коллаж: facebook.com/AFUStratCom)

Цікаве спостереження: фактично всі диктатори добре «розбираються» у національних питаннях. Для професійних науковців проблеми походження народів (етносів), творення націй та національних держав є складним питанням.

 

При цьому, науковці висувають гіпотези, мало не все життя шукають аргументи на їх підтвердження, дискутують, сперечаються…. А диктатори все знають чітко – наче жили в ті часи, коли ті етноси або нації зароджувалися, і все бачили на власні очі.

 

Як інформує Україна молода, на цьому нюансі акцентує Управління стратегічних комунікацій ЗСУ в соцмережах.

 

«От, приміром, Гітлер – сидячи у в’язниці написав книженцію, у якій все всім пояснив: німці – “вища” раса, які потребують “життєвого простору”. То ж і почав Другу світову і влаштував Голокост.

 

Або інший приклад – Сталін. “Вождь народів” легко визначав, який народ “забезпечив історичну перемогу на ворогом” (зрозуміло, що росіяни), а які народи є “зрадниками” чи “підозрілими”(тут у вождя список був довгий). Ясно, що “народи–зрадники” самі були винні, що їх депортували і репресували. І все те Гітлер і Сталін обґрунтовували «історичними фактами», - підкреслюють у СтратКомі ЗСУ.

 

Не дивно, що сучасні кремлівські вожді також полюбляють вдавати з себе “істориків”.

 

«Найбільш відомий та продуктивний серед них, звісно ж, владімір владіміровіч Пуйло, фахівець широкого профілю. “Розбирається” і в Другій світовій, і в етногенезі народів, і Північній війні 1700 – 1721 років і ще багато в чому. Без тіні сумніву та здорового глузду росфюрер здатен “виправдати” пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року та звинуватити Польщу у тому, що Гітлер і Сталін її окупували; стверджувати, що росіяни та українці “одіннарод”, або порівняти себе з Петром І, який, начебто, “повертав” землі у війні зі Швецією», - йдеться у дописі.

 

СтратКом ЗСУ також нагадує, що окрім Пуйла, “історичні” новинки часто озвучують міністр закордонних справ лавров та екс-президент країни-агресора мєдвєдєв.

 

«Подекуди навіть складається враження, що вони змагаються між собою – хто більшу дурню бовкне. І якщо похмільні пости мєдвєдєва викликають переважно гомеричний сміх, то маячня лаврова, на кшталт “Гітлер мав єврейську кров”, спричиняє серйозні міжнародні скандали.

 

Щоправда, мєдвєдєву з лавровим до путіна далеко. Росфюрер пише цілі “наукові”, “глибокі” та “світоглядні” статті. А напередодні повномасштабного вторгнення в Україну навіть цілу “історичну” лекцію прочитав про “Україну імені Володимира Ілліча Леніна”. Критикує кремлівський “історик” вождя “мірового пролєтаріата”. Лєнін, каже, створив Україну, він її “автор і архітєктор”. І все це, мовляв, підтверджується “архівнимі докумєнтамі”. А Сталін, зрозуміло, в тій псевдоісторії, як і завжди – маладєц», - іронічно зауважують у ЗСУ.

 

І пояснюють, що історичні міазми пуйла та його свити, хоч і стосуються різних часів та народів, проте мають спільну мету: виправдання та роз’яснення власному критично НЕ мислячому народу агресивних дій росії в минулому, сьогодні та в майбутньому. Бо “ніхто ні на кого не нападав”, бо “вертають” нібито “своє”, а їхнє воно – бо “одіннарод”. Мовляв, ніякої агресії, виключно – “відновлення історичної справедливості”.

 

«Таким чином, пуйло для населення росії – “найкомпетентніший” фахівець з походження етносів, націй, національних держав. Може й не всіх на світі, але, принаймні тих, яким не пощастило бути сусідами країни-терориста. Більше того, пуйло не лише переконаний, що знає де “одіннарод”, а де різні, але й здатен “створювати” розчерком пера нові “народи”, а потім, нібито заради відновлення “історичної справедливості”, засновувати ще й фейкові “народні республіки”.

 

І не варто зважати на якихось там зануд–науковців, які кажуть, що формування етносів/націй/національних держав – то тривалі та складні процеси, початки яких ховаються в минулому, а для етносів – навіть у дуже далекому минулому», - наголошує Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

 

І наводять приклади: «Пуйло взяв та й заснував у 2014-му “народ Криму” та “народ Донбасу”. Судячи з усього, мав намір у 2022 -му створити ще й “народ Херсонщини” та відновити “історичну справедливість” у вигляді так званої “херсонської народної республіки”.

 

Однак, не вийшло. Успішні дії ЗСУ та опір населення тимчасово окупованих територій змусили росфюрера відмовитись від чергового акту “націєтворення”. То ж і готують тепер псевдореферендум за приєднання безпосередньо до “матушкі-росії” із завчасно намальованими результатами, без жодних «ХереНеР».

 

Свого часу Гітлер скористався наявністю німецькомовних меншин у Чехословаччині та Польщі для обґрунтування експансії наприкінці 1930-х.  А Сталін депортував у 1930-х – 1940-х десятки “підозрілих” та “зрадницьких” народів.

 

«Уявляєте масштаб? Не лише окремих “ворогів народу” репресував, а цілі народи депортував.  Прутін під псевдоісторичними гаслами про “один народ”, “історичну єдність” та “русскій мір”, який він начебто захищає, робить те, що Гітлер робив, і те, що Сталін: загарбує чужі землі, влаштовує фільтраційні табори, примусово переселяє, репресує, катує. Плюс засновує нові “народи”. І все це на підставі “глибоких”, “світоглядних”, “наукових” “історичних” праць», - зазначають аналітики СтратКому.

 

Звідси висновок: «Вочевидь, диктаторам “наукова” діяльність в історичній сфері протипоказана. Надто дорого світу коштують їхні псевдоісторичні “наукові” відкриття. Путінські псевдоісторичні опуси переповнені брехнею та маніпуляціями, головною метою яких є виправдання агресії російської фашистської держави проти України та воєнних злочинів російської армії на окупованих територіях.

 

Не дай Боже, він ще візьметься за вивчення “історії” інших країн – Казахстану, Молдови, країн Балтії, Польщі….З окремих погрозливих заяв зрозуміло, що вже, принаймні, почав збирати “архівні матеріали” по країнам Балтії.

 

Таку “наукову” творчість не варто заохочувати. Україна за підтримки цивілізованого світу зупинить цього кремлівського “історика”.  Разом переможемо!».

 

Як повідомляла "УМ", голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович розкритикував історичні маніпуляції путіна напередодні повномасштабного вторгнення в Україну.