Тризуб Ізяслава: унікальний артефакт знайшли під Мінськом

08:30, 15.08.2022
Тризуб Ізяслава: унікальний артефакт знайшли під Мінськом

У Старому Мінську – знайдено донний горщик із особистим гербом князя Ізяслава. (facebook.com/gleb.labadzenka)

Унікальний артефакт - зображення тризуба часів України-Русі, який може відкрити нову сторінку в археологічних дослідженнях Білорусі, відкрили археологи під час розкопок у Мінській області.

 

Йдеться про герб князя Ізяслава, який був сином Київського князя Володимира Святославича і Рогніди.

 

Згідно літописів, саме маленький Ізяслав став на захист своєї матері, коли та невдало здійснила замах на Володимира. Князь не наважився вбити Рогнеду на очах сина…

 

Як інформує Україна молода, про унікальну знахідку повідомив у фейсбуці засновник музею «Старий Мінськ» Гліб Лобадзенко.

 

«Сенсація на розкопках у Старому Мінську – знайдено донний горщик із особистим гербом князя Ізяслава – тобто це кінець Х – початок ХІ століття. Аналогів немає, це перша (!) така знахідка в Білорусі! Що це може означати – трохи далі в коментарі археолога. А наразі терміново запрошую до музею «Старий Мінськ» – найближчими днями знахідка буде виставлена на огляд туристам!» – написав пан Лобадзенко.

 

У доданому відеокоментарі, археолог, кандидат історичних наук Андрій Войтехович зазначив, що на знайденому дні горщика зображено тризуб – родовий знак князя Ізяслава (сина Київського князя Володимира Святославича і Рогніди).

 

Музей «Старий Мінськ» розташований у місті Городище, за кілька кілометрів від Мінської кільцевої дороги. Там регулярно проводять археологічні розкопки, бо цю територію досі не можна назвати дослідженою.

 

 

Відомий український історик Олександр Алфьоров зазначив у коментарі до знахідки, що у даному випадку йдеться про те, що знак Ізяслава Володимировича успадкував його син Брячислав Ізяславич за правління якого (1003-1044 рр) і почали на денця посуду ставити клейма з княжими знаками.

 

На його переконання, на знайденому археологами денці знак саме Брячислава, який успадкував його від свого батька.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки років державності України?