Удар по авіабазі «Саки»: рф втратила найбільше літаків за день з часів Другої світової

13:34, 11.08.2022
Удар по авіабазі «Саки»: рф втратила найбільше літаків за день з часів Другої світової

Пітер Лейтон вивчив супутникові знімки Planet Lab, на яких знято авіабазу Саки до і після вибухів. (Фото:Planet Labs PBC)

Удар по аеродрому «Саки-4» поблизу Новофедорівки в Криму став найбільшою втратою російської авіації за один день з часів Другої світової війни.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє CNN  у четвер.

 

За даними експертів, яких залучили журналісти, щонайменше сім російських військових літаків було знищено після вибухів на російському аеродромі.

 

Так, науковий співробітник Азіатського інституту Гріффіта та колишній пілот ВПС Австралії Пітер Лейтон вивчив супутникові знімки Planet Lab, на яких знято авіабазу Саки до і після вибухів.

 

За його словами, знищені бойові літаки, ймовірно, є бомбардувальниками Су-24 та багатоцільовими винищувачами Су-30.

 

Експерт зазначив, що знімки свідчать про те, що це була навмисна атака, а не нещасний випадок.

 

Телеканал зазначає, що кількість знищених літаків вказує на те, що вівторок, 9 серпня, став одним із найбільш руйнівних днів для російської військової авіації за понад сім десятиліть, включно з радянською епохою.

 

У нечисленних доступних даних про втрати військових літаків за радянських часів і в сучасній Росії немає згадки про такі істотні втрати від одного інциденту за один день.

 

За даними Oryx, на аеродромі Саки було знищено не менше чотирьох літаків Су-30СМ, шість ударно-тактичних літаків-розвідників Су-24М/МР (п’ять знищено, один пошкоджено).

 

Тоді як експерт Александр Олівер зазначає, що було знищено від 9 до 14 літаків.

 

Нагадаємо, на цій авіабазі базується 43-й окремий морський штурмовий авіаполк Чорноморського флоту РФ. За даними української розвідки, літаки полку регулярно завдавали ударів по півдню України, скоюючи воєнні злочини проти мирного населення.

 

У Міноборони рф заявили, що сталася «детонація кількох авіаційних боєприпасів через порушення правил пожежної безпеки».

 

Як повідомляла «УМ», за даними Командування Повітряних сил ЗСУ, 9 серпня, загарбники «невдало покурили» в окупованому Криму, внаслідок чого вибухами було знищено склад авіаційного озброєння та дев’ять ворожих літаків на аеродромі «Саки-4» поблизу Новофедорівки.