Рада розгляне звільнення Баканова з посади голови СБУ

21:23, 18.07.2022
Рада розгляне звільнення Баканова з посади голови СБУ

Іван Баканов. (Фото СБУ)

Президент Володимир Зеленський офіційно вніс на розгляд Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України.

 

Як інформує Україна молода, відповідний проєкт постанови зареєстровано під номером 7564 на сайті парламенту в понеділок ввечері.

 

Текст проєкту та інші супровідні документи наразі не оприлюднено.

 

Нардеп Ярослав Железняк написав у Telegram, що представляти це подання на пленарному засіданні Верховної Ради буде представник Президента України у Конституційному суді України, нардеп від "Слуги народу" Федір Веніславський.

 

За даними Железняка, питання звільнення Баканова буде першим пунктом порядку денного на найближчому пленарному засіданні, яке відбудеться вже 19 липня.

 

Напередодні указом №499/2022 Президент Зеленський відсторонив Івана Баканова від виконання обов'язків голови СБУ відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

 

47-а стаття Дисциплінарного статуту ЗСУ передбачає, що невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, яке призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків.

 

Як повідомляла «УМ», після усунення Баканова обов'язки голови СБУ виконує його перший заступник Василь Малюк.

 

Іван Баканов ніяк не прокоментував ці кадрові рішення.

 

Тоді як Ірина Венедіктова публічно відреагувала на своє відсторонення з посади генпрокурорки. Вона не коментує рішення Президента, але натякає, що законність її відсторонення під питанням.