СБУ взяла чотирьох проросійських пропагандистів у Черкаському районі

30.06.2022
СБУ взяла чотирьох проросійських пропагандистів у Черкаському районі

СБУ «в гостях» у черкаських колаборантів. (Фото надане Службою безпеки України в Черкаській області.)

СБУ припинила діяльність чотирьох проросійських пропагандистів у Черкаському районі.

 

Про це «Україні молодій» повідомили в Черкаському  обласному управлінні СБУ.


«За даними слідства, чоловіки відкрито пропагували прокремлівські погляди та підтримували збройну агресію рф. Вони героїзували російських загарбників і захоплювалися так званими «досягненнями» росармії. Натомість українських захисників називали «бадерва», «укропи», «предані нацики» та «фашисти», — розповідають у спецслужбі.


Також уточнюють, що любителі «русского міра»  відкрито підтримували окупацію міст України, а агресію рф вважали винятково визвольною «військовою спецоперацією».


Крім того, встановлено, що ці пропагандисти зібрали три радіостанції військового зразка та планували перехоплювати хвилі ЗСУ й збирати дані про дислокацію військових частин на території регіону.


Співробітники СБУ запобігли  передачі даних ворогу та вилучили радіообладнання.


Ще одна жителька Черкас, кажуть у СБУ, яка є уродженкою росії, виявилась прихильницею «путінської політики». У соц­мережі «однокласнікі» на власній сторінці вона неодноразово у своїх репостах і публікаціях підтримувала злочинні дії окупантів і захоплювалась наказами путіна.

 

Пропагандистка розповсюджувала відео із закликами повідомляти всім про те, що насправді окупанти не стріляють по мирних містах, вони їх звільняють. Також  жінка зазначала, що факти звірств і знищення мирного населення військовими рф — це перебільшення та спотворення подій повномасштабного вторгнення росії в Україну.


Наразі за викритими фактами слідчі СБУ повідомили пропагандистам про підозри за ч. 1 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.


Заходи з викриття пропагандистів здійснювали співробітники СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури.


До речі, днями на Черкащині судили колаборанта з Канева. Він поширював вітання сепаратистів Луганська та Донецька з днем незалежності та возз’єднанням з росією і  вихваляв солдатів ворожої армії. Суд  «виписав» йому три роки позбавлення волі, встановивши іспитовий строк і поклавши на нього низку обов’язків, які перевірятимуть відповідні державні органи.


«Під час судового розгляду обвинувачений визнав свою вину та звернувся до суду з клопотанням про перерахування на спеціальний рахунок ЗСУ половини застави в розмірі 25 тис. грн, обраної йому в ході досудового розслідування», — розповідають у прокуратурі Черкаської області.