Авторка «УМ» Наталя Позняк-Хоменко стала лауреаткою Премії імені Леся Танюка

18:01, 25.06.2022
Авторка «УМ» Наталя Позняк-Хоменко стала лауреаткою Премії імені Леся Танюка

Премію імені Леся Танюка «За збереження історичної пам’яті» заснували в 2018 році. (facebook.com/uinp.gov.ua)

Нагородження лауреатів премії імені Леся Танюка «За збереження історичної пам’яті» відбулося у Центрі імені Леся Курбаса напередодні, 24 червня.

 

Почесні відзнаки отримали історикиня Наталя Старченко, етнограф Михайло Красіков та журналістка, співробітниця УІНП і багаторічна авторка «України молодої» Наталя Позняк-Хоменко.

 

Остання була відзначена за книгу «Волонтери: сила небайдужих» та «глибоке та системне дослідження одного з найпотужніших рушіїв свободи та демократії – українського волонтерського руху, фундаменту наших перемог», передає УІНП. 

 

«Блискуча книга про всю панораму нашої солідарності в країні» – так на церемонії нагородження охарактеризував книгу «Волонтери: сила небайдужих» головний редактор видавництва «Дух і Літера» Леонід Фінберг.

 

                         Наталя Позняк-Хоменко (праворуч) під час нагородження.

 

Сама Наталя відзначила, що ми живемо в історичні часи – час деконструкції російських імперських міфів про другосортність і неспроможність української нації, час, коли нація-жертва перетворюється на націю-воїна і в очах світової спільноти, і в своїх власних очах.

 

 

«Насправді ця книга – про кожного з нас. 70% громадян, за останніми даними, тією чи іншою мірою причетні до волонтерства – цього феномену сучасного суспільства, який руйнує нав’язувані нам російською пропагандою міфи. Згадайте, як нас намагалися переконати, що і влада у нас не така, і держава недолуга, і все українське – другосортне, і зарплати та пенсії у нас найнижчі.

 

А ми за тиждень після початку повномасштабного вторгнення викупили всі броники і тепловізори в Європі, а зараз за один день спромоглися скинутися на «Байрактар». Сьогодні українські волонтери показують, що для них немає нічого неможливого – а значить, що українці можуть все», – розповідає журналістка Позняк-Хоменко, яка тривалий час очолювала відділ новин «УМ».

 

 

Премію імені Леся Танюка «За збереження історичної пам’яті» заснували в 2018 році Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал імені Василя Стуса», Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса та видавництво «Дух і Літера». Премія присуджується щороку авторам – літераторам, митцям, режисерам, громадським діячам, дослідникам, історикам, науковцям – за особливий внесок в українську культуру та історію і за стійкість громадянської позиції.

 

До кладу журі, яке висуває кандидатів на вручення премії, входять мистецтвознавиця й очільниця центру Курбаса Неллі Корнієнко, журналіст і ведучий Андрій Куликов, режисери Сергій Маслобойщиков та Сергій Буковський, письменниця Олена Стяжкіна, видавець Леонід Фінберг та інші.

 

Лауреатами Премії минулих років були: 

 

історикиня, докторка наук, професорка кафедри історії НаУКМА Наталія Яковенко, науковець, дослідник історії визвольного руху Володимир В’ятрович, журналіст, публіцист, головний редактор проєкту "Історична правда" Вахтанг Кіпіані, літературознавець, видавець Олексій Сінченко, архітекторка-реставраторка пам’яток української історії і культури Ірина Малакова, історикиня, дослідниця репресивних методів КДБ Тамара Вронська, дослідник етно-культурної спадщини українського Полісся у зоні Чорнобильської катастрофи Ростислав Омеляшко та дослідники Володимир Захар’єв та Ігор Скальський.

 

Як повідомляла «УМ», авторка книги «Волонтери: сила небайдужих» Наталка Позняк-Хоменко презентувала її на ювілейному п'ятнадцятому фестивалі українського духу Бандерштат у селі Рованці біля Луцька у серпні 2021 року.