У Мелітополі окупанти вилучили книжки про Голодомор з бібліотеки «Мальвіна»

16:10, 27.05.2022
У Мелітополі окупанти вилучили книжки про Голодомор з бібліотеки «Мальвіна»

В описі під відео йдеться про те, що в дитячій бібліотеці «знайшли склад нацистської літератури». (Скріншот відео)

Російський пропагандистський ресурс РІА «Новості» поширив відео, на якому з дитячої бібліотеки вилучають «літературу нацистського змісту».

 

Як інформує Україна молода, пропагандистський ролик було знято в Центральній дитячій бібліотеці «Мальвіна», що в окупованому Мелітополі.

 

Це підтвердили і працівники самої бібліотеки «Мальвіна» на своїй сторінці у Facebook, які розкритикували дії окупантів і колаборантів. За їхніми даними, на відео прислужує ворогу ексдиректор спортшколи №1 Андрій Бойка, який проголосив себе «керівником департаменту культури і спорту» в Мелітополі.

 

В описі під відео йдеться про те, що в дитячій бібліотеці «знайшли склад нацистської літератури».

 

Уявляєте? В бібліотеці знайшли книжки! Цікаво, що, на думку російських пропагандистів, мало бути в бібліотеці? І що ж вони мають на увазі під «нацистською літературою»? Виявляється, це книжки з історії України, зокрема, про Голодомор, та видання патріотичного змісту.

 

Серед «арештованих» книг на відео бачимо:

 

чотиритомник матеріалів комісії Мейса, «Жнива скорботи» Роберта Конквеста,

«Як нас морили голодом» Володимира Сергійчука,

«Свічу пам’яті» Валентини Борисенко,

«Голодомор в Донбасі 1932-1933» Станіслава Блєднова,

«Спротив геноциду», «Український голокост 1932-1933. Свідчення тих, хто вижив»,

«Сталінсько-гітлерівський геноцид українського народу: факти і наслідки» Федора Моргуна.

 

Також під заборону окупантів потрапили книжки про репресії та історію українського опору «Рубали ліс» Лариси Крушельницької, «Усна історія російсько-української війни 2014-2016», «Шлях українського воїна», «Майдан. Пряма мова».

 

До переліку потрапили навіть художні твори «Чорний ворон» Василя Шкляра та  «Червнева злива» Тимофія Гавриліва. Втім, це далеко не повний список вилучених видань, а лише ті, що вдалося розгледіти на відео.

 

 

Цю літературу пропагандист Бойка називає творами «псевдоісторичного спрямування». Їх будуть «спрямовувати на вивчення», а потім «архівувати та складувати в окремому приміщенні».

 

Про рівень людей, які займатимуться експертним «вивченням» книжок, свідчить репліка пані з того ж таки відео: «Це переписана історія з подачі Інституту національної пам’яті, який був створений при Порошенку».

 

Тоді як УІНП, нагадаємо, створили в 2006 році за Президента Віктора Ющенка, а в 2014-му його реорганізували.

 

Бібліотека, про яку йдеться, наразі не працює. Бо загарбники і колаборанти називають її «покинутою». І щоб потрапити в середину, їм довелося її «вскрить», але потім чоловік на відео виправив свою обмовку на «відкрити».

 

Проте сторінка «Зовнішнє посилання бібліотеки» в соцмережах діє і наповнюється постами патріотичного змісту. Дякуємо, колеги, за сміливість і небайдужість! Разом переможемо!

 

Як повідомляла "УМ", в Україні із публічних бібліотек планують вилучити пропагандистські книжки, зокрема російську класику. За попередніми оцінками директорки Українського інституту книги Олександри Коваль, їхня кількість може сягати 100 млн примірників, – приблизно половину від усіх книг у бібліотеках.