Генерал-майор ВПС росії Канамат Боташев знищений у небі над Попасною

18:52, 24.05.2022
Генерал-майор ВПС росії Канамат Боташев знищений у небі над Попасною

63-річний російський генерал Канамат Баташов знайшов свій безславний кінець в українському небі (Фото з відкритих джерел)

Підрозділ протиповітряної оборони 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ збив російський штурмовик Су-25. У результаті загинув пілот - російський генерал-майор Канамат Боташев, якому за два дні до загибелі виповнилося 63 роки.
 
Як інформує Україна молода про це повідомила російська служба ВВС та  Telegram-канал «Оперативний ЗСУ». 
 
Зазначається, що Боташев - найвисокопоставленіший льотчик, про загибель якого стало відомо. До виходу у відставку він був командиром авіаційного полку.
 
Припускають, що його участь у повітряних боях може свідчити про те, наскільки складні завдання Москва ставить перед військовими пілотами, або ж про брак висококласних фахівців в РФ.
 
Генштаб України повідомив, що у небі над Луганською областю збили російський штурмовик Су-25. Пілот не встиг катапультуватись.
Один із колишніх товаришів по службі Боташева підтвердив, що в Україні відставний генерал виконував завдання на Су-25.
 
В одному з російських телеграм-каналів учасник повідомив про загибель Баташева: "Загинув Канамат. Район Попасної, 8:25… Перший захід НАР-и (некеровані авіаційні ракети – ред.), другий – бомби… Стінгер на виході з атаки, вибух у повітрі і… Все".
 
Адміністратор видалив коментар, але інші учасники продовжили обговорення.
 
Зазначається, що про загибель в Україні відомо щонайменше 31 російського військового льотчика: "Це чутливі втрати для військово-повітряних сил, хоча реальні цифри можуть бути більшими".
 
Боташев мав клас льотчика-снайпера. За даними міноборони Росії, підготовка такого льотчика займає 10-12 років і коштує приблизно 8 млн доларів.
 
Яким чином 63-річний генерал у відставці опинився за штурвалом Су-25 в Україні, незрозуміло. Колишні підлеглі Боташева припустили, що він «просто не зміг залишитися осторонь».
 
Анонімний дослідник Necro Mancer, який займається встановленням, документацією та аналізом подій війни, на своїй сторінці в Twitter розмістив скрін публікації, в якому росіяни прощаються зі збитим пілотом – «небо забирає найкращих, сьогодні воно забрало тебе» – сказано там.
 
Росіяни героїзують своїх загиблих, тоді як Канамата Боташева «забрало» те, що він вторгся в Україну, щоб вбивати жителів та дітей. 
 
Генштаб України з 24 лютого збив вже 205 російських військових літаків та 170 вертольотів. Міноборони РФ не коментує ці цифри та з кінця березня не оновлює відомості про свої втрати.
 
Боташев командував полком гвардійської авіабази у Воронежі. Його військова кар'єра обірвалася у червні 2012 року, коли його звинуватили у краху винищувача Су-27 під Петрозаводськом. Генерал попросив свого друга-полковника прокатати його на Су-27, допуску до польотів, на якому не мав. 
 
У польоті Боташев вирішив виконати фігуру найвищого пілотажу, але не впорався з керуванням. Винищувач зірвався та розбився, пілоти катапультувалися.

Тоді з'ясувалося, що у Боташева було аналогічне посадове порушення – у 2011 році він, не маючи допуску, керував літаком Су-34.
 
Боташева визнали винним у катастрофі літака та засудили до 4 років умовно та штрафу в 5 млн рублів.
 
Як інформує Україна молода, під Маріуполем знищили російського генерала і багато техніки.