Супутники засікли, як російські кораблі завантажують українське зерно в Криму – CNN, фото

11:48, 24.05.2022

Завантаження українського зерна на російські судна в порту тимчасово окупованого Севастополя зафіксували супутникові знімки компанії Maxar Technologies.

 

Як інформує УМ, про це 24 травня повідомило агенство CNN.

 

Зазначається, що на нових знімках, датованих 19 і 21 травня, зафіксовано судна «Матрос Позинич» і «Матрос Кошка», пришвартовані біля споруд, схожих на зернове сховище, і зерно, що сиплеться зі стрічки у відкритий трюм.

 

 

За даними сайту відстеження суден MarineTraffic.com, обидва судна вийшли з порту: «Матрос Позинич», який пливе Егейським морем, повідомив, що прямує до Бейрута (Ліван), а «Матрос Кошка» все ще перебуває у Чорному морі.

 

Видання зазнача, що на початку цього місяця «Матрос Позинич» здійснив подібну місію: завантажив зерно та вийшов із Чорного моря в Середземне.

 

Спочатку судно прямувало до Єгипту, але після попередження українських офіційних осіб його повернули з Олександрії. Судну також було заборонено в'їзд до Бейрута, і воно зрештою пришвартувалося в Латакії в Сирії.

 

 

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі заявив, що бізнесова й політична еліта світу має докласти зусиль, щоб не допустити голоду в деяких країнах і вивезти заблоковані 22 млн тонн зерна з України.

 

Раніше Україна запропонувала створити міжнародну організацію відповідальних експортерів продовольства задля уникнення голоду в багатьох країнах.

 

Як повідомляла УМ, глава литовських залізниць Егідіус Лазаускас заявив, що перевезення вантажів між Україною та Литвою в обхід Білорусі окупилося. Вартість витрат приблизно становить 60 тисяч євро.