В Україні заборонили обіг ліків з росії та білорусі

16:45, 22.05.2022
В Україні заборонили обіг ліків з росії та білорусі

В Україні більше не буде в обігу білоруських та російських ліків

Верховна Рада внесла зміни до закону «Про лікарські засоби» щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано  на території рф або республіки білорусь.
 
Як інформує Україна молода, за законпроєкт № 7313 у цілому проголосували 299 нардепів.
 
Відповідно до пояснювальної записки, мета законопроєкту - обмеження обігу в Україні лікарських засобів, виробництво яких хоча б частково розташовано на території РФ або РБ, зменшення фінансової підтримки військової машини цих країн, стимулювання відмови від поставок товарів з цих країн в усьому світі.
 
Так, у держреєстрації лікарського засобу може бути відмовлено у разі, якщо встановлено, що один або декілька етапів виробництва здійснювалось підприємствами, розташованими на території РФ і Білорусі.
 
Скасовувати держреєстрацію ліків також буде дозволено, якщо заявник або його представник пов’язані з російськими компаніями.
Також законопроєктом надається право Кабміну на період дії воєнного стану в Україні тимчасово зупинити експорт лікарських засобів у разі незабезпечення потреб системи охорони здоров’я України в таких лікарських засобах у повному обсязі.
 
Нагадаємо, раніше в Україні заборонили продаж і застосування 39 медичних препаратів, які виготовляють у Білорусі.
 
Як повідомляла УМ, Бюро економічної безпеки України (БЕБ) наклало арешт на активи росії та Білорусі, загальна вартість яких складає понад 30 мільярдів гривень.Гроші направлять на відбудову України.