Білобережжя Святослава: окупанти знищують вогнем унікальну Кінбурнську косу

14:28, 14.05.2022
Білобережжя Святослава: окупанти знищують вогнем унікальну Кінбурнську косу

Ворог блокує можливості загасити пожежі на Кінбурнській косі, створюючи екологічну катастрофу (Скріншот відео)

Унікальну заповідну Кінбурнську косу,  яка є частиною національного природного парку «Білобережжя Святослава» , свідомо нищать вогнем  російські варвари.
 
Вона горить вже тиждень, при чому військові рф блокують усі можливості гасіння пожеж, тим самим знищують рослинний світ.
 
Як інформує Україна молода, про це написала на своїй сторінці у Facebook уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в суботу.
 
«На півдні України російські військові знищують унікальну заповідну Кінбурнську косу. Від середини квітня у Херсонській області горять ліси. Гасити пожежі складно через тимчасову окупацію області російськими військовими. 
 
Пожежі саме на Кінбурнській косі тривають понад тиждень. Вогонь охопив майже 4 тисячі гектарів лісів на межі Херсонської та Миколаївської областей»,- повідомила вона.
 
За словами омбудсмена, під загрозою знищення опинився весь рослинний світ у цій місцевості, зокрема найбільше в Європі поле диких червонокнижних орхідей площею понад 60 гектарів, багаторічні дерева, рожеві озера, власне, як і тваринний світ. 
 
Наразі на території коси залишаються люди, яким потрібна допомога, проте виїзд на материк контролюють російські військові, які не пропускають лісову охорону до осередків загорянь. Крім того, бракує палива для пожежних машин, щоб погасити вогонь, відсутня техніка і майже немає доставки продуктів для місцевих мешканців, описала Денисова. 
 
Вона наголосила, що ситуація в заповідній зоні наближається до катастрофічної: наслідки лісових пожеж є дуже небезпечними для життя людей і надзвичайно руйнівними для навколишнього середовища, оскільки вогонь знищує цілі екосистеми українських лісів, які потім важко буде відновити.
 
Омбудсмен додала, що дії окупантів є порушенням чотирьох Женевських конвенцій від 1949 року та додаткових протоколів до них, у тому числі протоколу №1 від 1977 року, та закликала комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти.
 
Як повідомляла "УМ", значне забруднення атмосфери. спричиняють бомбардування та обстріли інфраструктурних об'єктів в Україні. У Міністерстві довкілля розробили спеціальну методику, яка дозволяє порахувати рівень викиду токсичних речовин та приблизні збитки.