Серце лося: рух UAnimals скаржиться на кулінара Євгена Клопотенка

20:59, 25.01.2022
Серце лося: рух UAnimals скаржиться на кулінара Євгена Клопотенка

Кулінар Євген Клопотенко потрапив у скандал з червонокнижним лосем. (facebook.com/ievgen.klopotenko)

Гуманістичний рух захисту тварин Uanimals подав запит до Держпродспоживслужби та Держекоінспекції щодо використання червонокнижного лося в меню ресторану відомого кулінара Євгена Клопотенка.

 

Як інформує "Україна молода", про це "Uanimals" повідомляє в соцмережах у вівторок, 25 січня.

 

В інтерв'ю Анатолію Анатолічу на YouTube-каналі "ЗеИнтервьюер", яке вийшло два місяці тому, Євген Клопотенко розповідав про незвичайні інгредієнти.

 

«В інтерв'ю одному із ютуб-проєктів шеф-кухар Євген Клопотенко хизується стравами із диких і рідкісних видів тварин. Весь перелік звучить просто жахливо, а у випадку страви із «серця лося» каже про порушення закону.

 

Нагадаємо, лось в Україні знаходиться на межі зникнення і цю тварину внесено до Червоної книги, тож його вбивство є порушенням закону.

 

За фактом відео ми в "UAnimals" надіслали запит в Держпродспоживслужбу та ДержЕкоінспекцію із проханням вияснити, звідки у героя відео з’явився труп лося і чи не порушує це закон. Також готуємо заяву в поліцію", — написали у своєму інстаграм-акаунті захисники тварин.

 

Євген Клопотенко прокоментував ситуацію під постом захисників тварин, зазначивши, що невдало пожартував, обговорюючи незвичайні інгредієнти, коли інтерв'юер запитав його про лося.

 

У скандальному відео Євген Клопотенко запитує кухаря, що проходить повз, чи є у них лось: «Немає у нас зараз лося? Немає лося. Серце лося? Є серце лося».

 

Однак нині він стверджує, що у меню ресторану лося ніколи не було, а от бобер, про якого спершу запитував Анатолій Анатоліч, справді буває.

 

"Я можу жартувати про лося, але коли ситуація стосується безпосередньо роботи з продуктами, то маю етичні принципи.

 

Якщо працюю з м’ясом, то у своїй більшості, використовую тварин сільського господарства. Мій підхід — не використовувати більше м’яса, ніж дійсно необхідно. Балансую його альтернативами, ставлюся відповідально до субпродуктів і додаю їх у їжу, а не викидаю.

 

У моєму ресторані дійсно є дичина. Але вона, по-перше, є в обмеженій кількості. По-друге, це дичина лише від офіційних постачальників, які працюють у рамках закону та мають договірні відносини з фермерськими господарствами.

 

Тому і бобер, і кабан, яких я використовую — фермерські. Закликаю всіх свідомо ставитися до продуктів та інформації, з якою взаємодієте", - повідомив Клопотенко.

 

 

Втім, представники руху відповіли кулінару в коментарях, що зовсім, нещодавно він ділився контактами постачальника м'яса лося в соцмережах. 

 

 

Як повідомляла раніше "УМ", після скандалу із запровадженням певного меню в школах в Міносвіти повідомили, що заклади освіти не зобов‘язані використовувати оновлене меню, розроблене командою шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

 

Втім, самостійно розроблене меню має відповідати нормам, встановленим державою.