У Києві після реставрації виставлять вкрадену нацистами картину

20:45, 24.01.2022
У Києві після реставрації виставлять вкрадену нацистами картину

«Картина М.М. Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною». (t.me/mkipu)

Відреставровану картину «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яка була вивезена нацистами з України в роки Другої світової війни, виставлять у Національному музеї імені Тараса Шевченка у Києві.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики у Телеграмі в понеділок, 24 січня.

 

Відреставровану роботу художника Михайла Микитовича Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» (полотно, олія, 231×272 см, 1911 р.) презентують на виставковому проєкті «США – Україна. Історія однієї картини. Реституція. Дослідження. Реставрація» у Національному музеї Тараса Шевченка за адресою Київ, бульвар Т. Шевченка, 12.

 

Картину можна буде побачити від 27 січня до 20 березня, години роботи – від 10.00 до 17.30, вихідний день – понеділок.

 

Після завершення виставки полотно повернеться до Дніпровського художнього музею.

 

«Картина М.М. Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» – пам’ятка образотворчого мистецтва, має вагоме історичне та художнє значення для дослідження історичного жанру в українському живописі першої половини ХХ ст.»,  - йдеться у повідомленні МКІП.

 

Художнє полотно зображує епізод реальних історичних подій. У лютому 1565 року московський цар Іван ІV Грозний здійснив виїзд перед опричниною, започаткованої для зміцнення царської влади в боротьбі з опозицією.

 

М.М. Панін (1876–1963) працював над картиною під впливом ідей відомого художника І.Ю. Рєпіна – викладача Петербурзької академії мистецтв.

 

У міністерстві зазначили, що у 1913 року завершена картина була передана до Катеринославського міського художнього музею (нині – Дніпровський художній музей).

 

У роки Другої світової війни полотно було незаконно вивезено нацистами під час окупації Дніпропетровська (1941–1943).

 

Її історія обривається до початку 1960-х років, коли полотно було знайдене подружжям у купленому будинку в Коннектикуті. Про колишнього власника було відомо, що він емігрував до Штатів зі Швейцарії одразу після війни.

 

Весь цей час картина залишалася в будинку, й коли він був проданий вчергове в 1980-х роках, полотно опинилося у власності родини Трейсі.

 

Коли родина вирішила переїхати в менше житло, вони стали розпродавати деякі речі й у 2017-му звернулися до галереї «Потомак»щодо картини. Тоді й з'ясувалося, що це полотно Михайла Паніна, яке було викрадено під час Другої світової війни й вивезено з України. Подружжя вирішило повернути картину .

 

У січні 2020 року картину повернули в Україну. З того часу вона перебувала на реставрації.

 

Як повідомляла «УМ», виставковий проєкт «Тіні предків. Я буду!» художниці-реставраторки Олександри Федорук відкрито на території Національного заповідника «Софія Київська», у історичному приміщенні Хлібні.