Всеукраїнська акція пам'яті «кіборгів»: у семи аеропортах України лунала жива музика, фото

20:50, 21.01.2022
Всеукраїнська акція пам'яті «кіборгів»: у семи аеропортах України лунала жива музика, фото

Під час акції символічно пролунав сигнал «Шана» та музичний твір «Мелодія» видатного українського композитора Мирослава Скорика. (Фото: АрміяInform)

Вже всьоме відбулась Всеукраїнська акція пам’яті вшанування «кіборгів», які у 2014 році самовіддано тримали оборону донецького летовища 242 дні від терористичних збройних сил РФ.

 

Акція охопила сім міжнародних аеропортів Києва, Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Івано-Франківська, Львову, Одеси у п’ятницю, 21 січня.

 

Як інформує "Україна молода", про це повідомляє Генштаб ЗСУ з посиланням на АрміяInform.

 

Під час заходу символічно пролунав сигнал «Шана» та музичний твір «Мелодія» видатного українського композитора Мирослава Скорика.

 

Так, о 8:30 ранку в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" в акції взяв участь хор Заслужений Академічний Ансамбль пісні і танцю ЗСУ та музиканти оркестру Почесної варти Окремого президентського полку імені гетьмана Богдана Хмельницького.

 

"Ця подія надзвичайно важлива для кожного українця, для кожного патріота. Адже те, що відбувалося, — страшна трагедія. Я досі відчуваю трепіт та переживання навіть зараз, після виступу", — поділилася враженнями солістка Заслуженого академічного Ансамблю пісні і танцю ЗСУ Маргарита Мелешко.

 

Керував музичною акцією начальник Військово-музичне управління Збройних Сил України — головний військовий диригент полковник Валерій Дашковський.

 

 

"Головне — це пам’ятати і вшановувати захисників ДАПу. Робити все, щоби матерям, синам, сестрам, дочкам загиблих було легше", — поділився думками Валерій Дашковський.

 

У Міжнародному аеропорту "Львів" імені Данила Галицького пасажири також вшанували українських воїнів-захисників Донецького летовища.

 

Пам’ятний перформанс відбувся за участю музикантів оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та скрипаля Олега Кульчицького.

 

 

"Сьогодні ми вшановуємо захисників Донецького аеропорту, кіборгів, які 242 дні тримали оборону. У наших очах вони стали символом мужності українських воїнів та символом незламності", — зазначив начальник оркестру Національної академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного підполковник Віктор Цапура.

 

У Харкові концертом-реквіємом вшанували пам’ять загиблих оборонців Донецького аеропорту. Захід традиційно відбувся в Міжнародному аеропорту "Харків".

 

Віддати шану героям прийшли курсанти військових вишів, офіцери гарнізону, ветерани АТО/ООС, представники патріотичних громадських організацій. Також за дійством спостерігали пасажири міжнародних авіаліній.

 

Під керівництвом військового диригента майора Костянтина Стрілецького військовий оркестр Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба виконав низку тематично підібраних композицій.

 

Також курсанти університету прочитали вірш, присвячений пам’яті загиблих оборонців донецького летовища.

 

Наприкінці концерту всі бажаючі могли поспілкуватися з «кіборгами» та зробили спільне фото на згадку.

 

 

Всеукраїнська акція вшанування захисників ДАПу відбулася і в новому терміналі Запорізького міжнародного аеропорту КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя».

 

Віддати шану своїм бойовим побратимам сюди прибули військові музиканти окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ».

 

У цей час в аеропорту було багатолюдно, адже тривала реєстрація пасажирів на виліт до Києва, Стамбулу та Хургади. Для присутніх пам’ятна музична акція стала справжньою несподіванкою. Утім, коли люди зрозуміли, що відбувається, у терміналі запанувала така тиша, яку відчувають лише воїни перед запеклим боєм.

 

Зі слів пасажирки Оксани Меркотан, яка прилетіла з Єгипту, ця акція без перебільшення вразила всіх пасажирів, що повернулися на рідну землю з-за кордону та співробітників аеропорту.

 

"Ми пережили ті емоції, які неможливо відчути в іншій ситуації. Уявляєте, виходимо з паспортного контролю, а тут грає військовий оркестр. Дуже зворушливо й відчувається гордість за нашу країну та її захисників", — сказала пані Оксана.

 

 

У новому терміналі Міжнародного аеропорту "Одеса" сурмач та барабанщик військового оркестру Центру військово-музичного мистецтва ВМС ЗСУ традиційно виконали композицію «Шана».

 

Потім лунала відома «Мелодія», яку неодноразово називали втіленням української душі. Також нікого не залишила байдужим композиція Бориса Шклового «Інтро».

 

Диригував музичним колективом начальник Центру капітан 2 рангу Любомир Сукенник.

 

"У цих творах можна розчути весь наш біль і сум, а ще незвичайну гордість за наших військових. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту та висловлюємо подяку за захист України тим, хто пройшов горнила цього пекла й залишився живим. Також ми дякуємо за героїзм та самопожертву нашим воїнам, які у цей час боронять рідну землю на передовій", — зазначив пан Сукенник.

 

 

У Міжнародному аеропорту «Дніпро» оборонців Донецького летовища вшанував військовий оркестр Оперативного командування "Схід"

 

"Акція відбувається для віддання почестей «кіборгам», які героїчно боронили форпост України — аеропорт "Донецьк". Також ми привертаємо увагу громадянського суспільства до того, що в країні йде війна, і українцям необхідно згуртуватися та бути єдиним цілим. Армія і народ!" — зазначив військовий диригент музичного колективу Олександр Жарій.

 

 

Пам’ять про захисників вічно жеврітиме в серцях і свідомості народу, у мирному шумі українських міст, у квітах, покладених до могил полеглих, і в гармоніях українських безсмертних творів.

 

Як повідомляла раніше "УМ", міністр оборони України та Головнокомандувач ЗСУ підписали спільний наказ про встановлення Дня вшанування захисників ДАП 20 січня.