Кілька склозаводів зупинили виробництво через високі тарифи на газ

13:45, 19.01.2022
Кілька склозаводів зупинили виробництво через високі тарифи на газ

Криза на підприємствах: через драконівські тарифи на газ припинили роботу три склозаводи

Три українських підприємства, що займаються переробкою скла, припинили роботу внаслідок зростання цін на газ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє  асоціація виробників "Скло України".

 

Зазначається, що три виробники вже повністю зупинилися, а "решта перейшли в стадію технологічного простою, аби не допустити повної зупинки печей". 

 

Причина полягає у тому, що газ зумовлює до 50 % собівартості скляної продукції. Значне зростання цін на енергоносії спричиняє стрімке зростання кінцевої ціни української продукції.

 

В асоціації зауважують, що всього на підприємствах скляної галузі України працює понад 12 000 осіб. Проте робочі місця опиняються під загрозою, адже виробництва швидко стають збитковими і перебувають на стадії банкрутства та повного закриття. 

 

Відтак виробники звернулися до Кабінету міністрів з проханням розробити програму підтримки галузі з наданням пільгових антикризових кредитів. Також вони просять компенсувати ціни на газ у період кризової ситуації та дозволити брати участь у купівлі "соціального" газу.

 

Нагадуємо:
Торги природним газом для виробників продтоварів, які мають соціальну значущість, плануютьпроводити двічі на місяць. На першому аукціоні "пільгового" газу купили 1,3 млн кубометрів газу, на другому – ще 510 тисяч кубометрів.

 

Міністерство агрополітики затвердило перелік із 6803 компаній, для яких обмежена націнка при постачанні природного газу. Йдеться про виробників продуктів харчування, які мають істотну соціальну значущість.

 

Граничний рівень надбавки до ціни природного газу власного видобутку обмежили на рівні не більше 24% для виробників "соціальних" товарів.

 

Крім того, Кабмін зобов’язав приватні газовидобувні компанії до 30 квітня 2022 року продавати 20% обсягів газу власного видобутку на біржі (за винятком "Нафтогазу").

 

Як повідомляла УМ, на період дії карантину Кабінет Міністрів України тимчасово встановив граничний рівень торговельної надбавки у 10% на деякі продукти харчування.