Мер Полтави Мамай: в Україні воюють США і Росія та «брат іде на брата», відео

14:09, 06.12.2021
Мер Полтави Мамай: в Україні воюють США і Росія та «брат іде на брата», відео

Колишній регіонал Олександр Мамай послуговується наративами російської пропаганди. (facebook.com/o.f.mamay)

Міський голова Полтави Олександр Мамай вважає, що на території України «воюють дві наддержави» - США і Росія, до того ж ця війна нібито є ще й «братовбивчою».

 

Як повідомляє Україна молода, таку скандальну заяву мер Мамай зробив в ефірі телеканалу "НАШ", який належить проросійському політику Євгену Мураєву.

 

«Дуже багато, спілкуючись із мешканцями нашого міста, ще більше переконуюсь і сам особисто, і бачу позицію населення те, що стосується політики. Мені здається, що у нас сьогодні відбуваються бойові дії, на нашій території воюють дві наддержави – це США і Росія. Дуже прикро, що іде брат на брата», – сказав мер Полтави.

 

Водночас Олександр Мамай зазначив, що українська молодь стала більш патріотичною.

 

 

Зауважимо, що власник телеканалу «Наш» Євген Мураєв є лідером політичної партії «Наші», яка має проросійські погляди. Телеканал «Наш» Мураєв створив у листопаді 2018 року.

 

Раніше Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу «Наш» за трансляцію телепередачі з гостем студії – екснардепом та головою забороненої Комуністичної партії України Петром Симоненком.

 

Крім того, Нацрада хоче скасувати ліцензію цього телеканалу за російську пропаганду. Цей телеканал неодноразово штрафували, зокрема, за інтерв’ю з експрем’єр-міністром Миколою Азаровим, який втік з України, та представником луганських бойовиків Родіоном Мірошником.

 

В ефірі телеканалу «Наш» від гостей у студії регулярно звучать заяви, спрямовані на розпалювання ворожнечі та повалення державної влади. Водночас ведучі не перешкоджають гостям у студії робити такі заяви і ніяк їх не спростовують.

 

Нагадаємо, Олександр Мамай вперше став мером Полтави у 2010 році. За каденції Олександра Мамая в Полтаві почався процес хаотичної забудови історичної частини міста. Протягом декількох років мер блокував у місті встановлення пам'ятника Івану Мазепі, оскільки вважає його негативною історичною персоною.

 

У 2013 році, у відповідь на пропозицію громадськості перейменувати вулицю Паризької Комуни на Героїв Крут, він заявив, що поки є міським головою жодну вулицю в Полтаві перейменована не буде. Після ухвалення законів про декомунізацію всіляко саботував її проведення в Полтаві.

 

У 2018 році Полтавська міськрада висловила йому недовіру і позбавила повноважень. Сам мер вважав ці дії нелегітимними. У листопаді 2018 до ЄРДР внесли зміни, згідно з якими Мамай визнавався мером. Проте виявилося, що ці дані були внесені за допомогою викраденого ключа і не мають сили. У грудні відбулася аналогічна ситуація – зміни внесли з порушенням закону.

 

Мамаю вручили підозру за протидію законній господарській діяльності Полтавської міської ради та за організацію несанкціонованого втручання в роботу інформаційної системи.

 

На місцевих виборах восени 2020 року Мамая втретє обрали мером Полтави. Тоді за нього проголосували 52% виборців.