Зв’язкова УПА Ольга Ільків «Роксоляна» померла у Львові

13:32, 06.12.2021
Зв’язкова УПА Ольга Ільків «Роксоляна» померла у Львові

У лавах УПА Ольга Ільків мала позивні «Роксоляна» та «О. Звіробій». (Фото: Львівська міськрада і з архіву)

Легендарна зв’язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича, відома львів’янка Ольга Ільків померла на 102-му році життя у Львові в понеділок, 6 грудня.

 

У лавах УПА пані Ільків мала позивні «Роксоляна» та «О. Звіробій».

 

Як повідомляє Україна молода, про смерть ветеранки УПА інформує Львівська міська рада у понеділок.

 

«Громада Львова сумує з приводу смерті відомої львів’янки, зв’язкової УПА Ольги Ільків, яка у червні цього року відзначила 101-річчя. Львівська міська рада глибоко співчуває рідним і близьким померлої», - йдеться у повідомленні.

 

«Легендарна жінка, що присвятила все своє довге, насичене життя служінню Україні. За її спиною – роки переслідувань, радянських тюрем та важкої щоденної боротьби. Незбагненна втрата для нашого міста і нашої країни», - зауважив мер Львова Андрій Садовий.

 

 

Ольга Ільків – зв’язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича, політув’язнена, 14 років провела в радянських тюрмах.

 

Зв’язкову Шухевича заарештували співробітники МДБ СРСР у березні 1950 року у Львові. Її засудили до 25 років позбавлення волі, двох дітей передали в інтернат.

 

Звільнили жінку в 1964 році. Пані Ільків працювала двірником і санітаром, а згодом – в історичному музеї, а також у музеї народної архітектури та побуту у Львові.

 

У 2008 році нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ-го ступеня. Членкиня Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби.

 

За заслуги перед державою та з нагоди 75-ї річниці створення УПА, місто Львів та область спільно придбали Ользі Ільків квартиру.

 

Як повідомляла «УМ», депутати Черкаської міськради нагородили пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» ІІІ ступеня (посмертно) зв’язкову УПА Віру Борушевську.

 

Ветеранка УПА на псевдо «Трава», уродженка Львівщини Віра Борушевська після звільнення з радянських таборів жила саме у Черкасах.