Народний артист Мар’ян Гаденко помер у віці 66 років

13:42, 03.12.2021
Народний артист Мар’ян Гаденко помер у віці 66 років

Помер пісняр-композитор Мар´ян Гаденко. (Фото з відкритих джерел)

Помер відомий український композитор з Буковини, народний артист України, Мар’ян Гаденко. 

 

Як інформує Україна молода, цю сумну звістку повідомив на своїй сторінці у Facebook народний артист України Іво Бобул.

 

"Сьогодні відійшов у вічність мій друг побратим, композитор, співак, Народний артист України Мар‘ян Гаденко. Царство Небесне!", - йдеться у повідомленні.

 

"Велика втрата! Співчуття родині", - написав у коментарях до посту Іво Бобула співак Павло Зібров.

 

Композитору було 66 років.

 

Причиною смерті називають серцевий напад.

 

 

Народився Мар’ян Ілліч Гаденко 15 вересня 1955 року у місті Сторожинець, неподалік Чернівців. Дитинство і молодість пройшли у Чернівцях, де нині стоїть його хата — за 100 метрів від хати Назарія Яремчука і за 100 метрів від хати Володимира Івасюка. Під час служби в органах внутрішніх справ закінчив у 1982 році Чернівецький державний університет, здобув фах економіста.

 

З родиною проживав у Києві. 27 років служив у внутрішніх військах України. На пенсію пішов з посади заступника командувача внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України у званні Полковника міліції. Десять років, протягом 1988-1998 років служив у Львові на посаді начальника відділу боротьби з організованою злочинністю на Львівській залізниці.

 

Після смерті телеведучої Тамари Володимирівни Щербатюк, яка була автором та ведучою програми «Надвечір'я» ,— почала виходити в ефір програма «Надвечір’я. Долі» ведучим якої став Мар'ян Гаденко.

 

Мар’ян Гаденко був справжнім популяризатором української пісні та першовідкривачем багатьох молодих виконавців як засновник Міжнародного пісенного фестивалю «Доля», Всеукраїнського фестивалю сучасного українського романсу «Осіннє рандеву», Міжнародного пісенного проекту «Прем'єра пісні», міжнародних дитячих фестивалів «Пісенне джерело» та «Чорнобаївські зорепади», Всеукраїнського конкурсу пісні про маму «Рідна мати моя».

 

У його доробку 7 аудіоальбомів і компакт-дисків: «Зорепад», «Зорепад-1», «Зорепад — 2», «Зорепад −3», «Пісенне джерело», «Доля», «Моя пісня — моя доля», «З отчої криниці». Останній — присвячений пам'яті сина Володимира, який трагічно загинув 13 травня 2007 року. Має багато відзнак та нагород.

 

1997 — почесне звання «Заслужений артист України»;

1999 — почесне звання «Народний артист України»;

2006 — орден «За заслуги» III ступеня;

2015 — орден «За заслуги» II ступеня;Указ Президента України від 21.08.2015 року № 491

Найкращий композитор телерадіофестивалю «Прем'єра пісні» (2006, 2007, 2008, 2009, 2010). 

 

Як повідомляла УМ, у Москві помер один із засновників російського року Олександр Градський.