Рейтинг «Слуги народу» ще більше обвалився, вперше лідирує «ЄС» — опитування КМІСу

03.12.2021
Рейтинг «Слуги народу» ще більше обвалився, вперше лідирує «ЄС» — опитування КМІСу

Порошенко Зеленському: Ну-ну, подивимось... (Фото з сайту unian.net.)

Останній замір соціальних настроїв українців показав, що правляча в нашій країні партія «Слуга народу» втратила лідируючі позиції в рейтингу популярності політичних сил уперше з 2019 року.

 

Політсила шостого президента Зеленського поступилась першим місцем партії п’ятого президента Порошенка «Європейська Солідарнiсть».


Отже, якби вибори до Верховної Ради відбулися наприкінці листопада 2021 року, найбільше голосів, за даними соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), отримали б три політсили.


За партію «Європейська Солідарність» планують голосувати 17,1% серед тих, хто визначився з вибором, за партію «Слуга народу» — 15,0%, за «Батьківщину» — 13,3%.

 

Водночас партію колишнього спікера Ради Дмитра Разумкова, якої не було в попередніх опитуваннях, готові були підтримати на виборах майже 10% українців.


Соціологи виокремили тих, хто визначився з ви­бором, від решти респондентів. Отже, відносно найвищу підтримку мають «Європейська Солідарність» — 14,8% серед усіх респондентів і 17,1% серед тих, хто визначився з вибором, «Слуга народу» — відповідно, 13% і 15%,  «Батьківщина» — 11,5% і 13,3%.  

 

Далі йдуть «Розумна політика» — 8,6% і 9,9%, «ОПЗЖ» — 8% і 9,2%, «Сила і честь» — 5,8% і 6,7%, «Українська стратегія Гройсмана» — 5% і 5,7%, РПЛ — 4,7% і 5,4%, «Наші» — 4,6% і 5,3%, «УДАР» — 3,9% і 4,5%. В інших партій — нижча підтримка.


Згадане опитування Київський міжнародний інститут соціології провів в останні дні листопада серед 1 тис. 203 респондентів по всій Україні, за винятком окупованих Росією територій.


Нагадаємо, що ознаки різкого падіння популярності «слуг» у народі виокремилися ще під час попереднього опитування з 29 жовтня по 4 листопада.

 

Тоді на питання, за яку партію проголосували б на виборах до парламенту, якби вони відбулись 14 листопада, 16,6% респондентів відповіли, що підтримали б «Слугу народу».

 

За «Європейську Солідарність» готові були проголосувати 12,9% опитаних; за ОПЗЖ — 8,6%; за «Батьківщину» проголосували б 7,6%. Соціологи одразу відзначили, що різниця в рейтингах «ЄС» і «Слуга народу» перебувала в межах похибки.


Однак ще два місяці тому, у вересні, дослідження КМІСу вказували, що популярність «Слуги народу» була суттєво вищою — 33,3%, а в жовтні цей показник знизився до 24,7%.


Водночас «Європейська Солідарність» отримала тоді 19,1% голосів; ОПЗЖ — 12,7%; «Батьківщина» — 10,3%.


Отже, проведені дослі­дження демонструють наростаючий песимізм виборців в оцінці діючої влади на чолі з президентом Володимиром Зеленським. Нагадаємо, 10 вересня український лідер оцінив перспективи свого повторного висунення в президенти.

 

За його словами, це питання має вирішити український народ. При цьому глава держави заявив про намір «виконати обіцянку й поїхати відпочивати».

 

Він також зізнався, що не шкодує про те, що обійняв посаду глави держави, Зеленський підкреслив, що президентство стало для нього викликом.


Цікаво, що ще раніше, 4 вересня, соратник Януковича, колишній прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що Зеленський за 2,5 року при владі так і не зрозумів, як керувати країною. Він вказав на відсутність у чинного президента достатніх знань.

 

Невідомо, який сенс у ці слова вкладав Микола Азаров, але навіть риторика представника колишньої реакційної влади збiгається з останньою оцінкою українцями діяльності чинної влади.