«Північний потік — 2» запрацює не раніше ніж за пів року – посол Німеччини

14:30, 29.11.2021
«Північний потік — 2» запрацює не раніше ніж за пів року – посол Німеччини

Посол Німеччини Анка Фельдхузен.

Газопровід «Північний потік — 2»  буде запущено не раніше ніж за пів року - переконані в Німеччині.

 

Як інформує УМ, про це заявила посол Німеччини Анка Фельдхузен.

 

«Північний потік — 2» ще пів року не працюватиме. Якщо Росія може видобувати більше газу і хоче більше постачати його, якщо вони мають комерційний інтерес і вони це фізично можуть зробити – це хороша пропозиція [постачати газ через Україну], і я можу припустити, що вона буде реалізована», — сказала Фельдхузен.

 

Посол наголосила, що німецький регулятор відклав сертифікацію «Північного потоку — 2», оскільки зрозумів, що спочатку потрібно зробити анбандлінг , і без цього не слід працювати далі.

 

Фельдхузен наголосила, що це не було кроком з боку Німеччини у відповідь на шантаж Росії.

 

«Ні, зовсім ні. Ми всі думаємо, що Росія має інтерес отримати сертифікацію швидше, а не пізніше. Однак зараз це точно не буде швидше. Якщо вони не зроблять анбандлінгу, то й сертифікації не буде. У Bundesnetzagentur працюють бюрократи, і якщо немає умов для сертифікації, то її й не буде. Росія знає про це. Те, що у нас є проблема з постачанням енергії зараз – це інший виклик, ми над цим усе працюємо, не лише Німеччина, а й інші країни. Але я думаю, що той факт, що Bundesnetzagentur зупинив сертифікацію, не має звʼязку з цією кризою», — зазначила посол.

 

Нагадаємо, що 21 липня США досягли домовленості з Німеччиною щодо «Північного потоку — 2». Передбачається, що Берлін буде домагатися від Росії продовжити транзит газу через Україну на 10 років. Також у Німеччині зобов’язалися вживати заходів у разі, якщо Росія почне використовувати газ як спосіб тиску на Україну. Окремим пунктом вказана масштабна фінансова допомога Україні для модернізації української ГТС.

 

10 вересня будівництво трубопроводу «Північний потік — 2» повністю завершили. Газопровід складається з двох ниток протяжністю понад 1,2 тисячі кілометрів, кожна загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік. Ними Росія постачатиме газ до Німеччини через морські території РФ, ФРН, Фінляндії, Швеції та Данії.

 

16 листопада Федеральне агентство мереж Німеччини призупинило сертифікацію газопроводу. Регулятор зазначив, що сертифікація оператора «Північного потоку — 2» можлива тільки в тому випадку, якщо оператор створений в організаційно-правовій формі, яка відповідає законодавству Німеччини. Там додали, що оператор газопроводу компанія Nord Stream 2 AG вирішила не змінювати форму, а створити для німецької частини газопроводу дочірню компанію відповідно до законодавства Німеччини.

 

Як повідомляла УМ, через газопровід «Північний потік-2» щорічні доходи України від надання в експлуатацію своєї ГТС знизяться приблизно до 1,2 млрд доларів до 2024 року – заявляють експерти з Міжнародного валютного фонду.