Парламент Німеччини очолила жінка: найголовніше про Бербель Бас

29.10.2021
Парламент Німеччини очолила жінка: найголовніше про Бербель Бас

Бербель Бас.

Те, що головою Бундестагу стане жінка, не було сюрпризом.

 

Сюрпризом стала кандидатура тієї, хто замінить на цій посаді досвідченого політика Вольфґанґа Шойбле.

 

Він є депутатом парламенту з 1972 року, пише «Німецька хвиля».

 

Традиційно найсильніша фракція у парламенті пропонує кандидата на цю посаду. На зміну Шойбле прийшла Бербель Бас — маловідома політикиня, соціал-демо­кратка, що займається питаннями охорони здоров’я.

 

Заступницю голови фракції соціал-демократів у Бундестазі Бас було обрано на посаду голови Бундестагу на установчому засіданні у вівторок, 26 жовтня.


Соціал-демократи не хочуть і, очевидно, не можуть допустити того, щоб три найвищі державні посади обіймали чоловіки.

 

Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр — «номер один» у країні. Голова Бундестагу — «номер два» в цій ієрархії, цю роль відіграватиме Бербель Бас.

 

І лише потім за протоколом слідує канцлер Німеччини — «номер три» у цьому списку. Якщо урядова коаліція складатиметься, як наразі планується, з соціал-демократів, «зелених» та вільних демократів, уряд, найімовірніше, очолить Олаф Шольц.


«Німецька хвиля» повідомляє, що 53-річна Бербель Бас — уродженка Рурської області, мешкає в Дуйсбурзі. Вона — одна з тих, хто звик до прямолінійності, властивої людям з регіону на заході Німеччини, в якому колись видобували вугілля та виробляли сталь.

 

Після того як Бас закінчила середню школу, вона працювала помічницею в бюро, потім економісткою в касі медичного страхування та референткою з підбору кадрів. Її політична кар’єра почалася в СДПН — партії, що глибоко вкоренилася в її рідній Рурській області.

 

З 2009 року Бас є депутаткою Бундестагу, а з 2019-го — заступницею голови фракції соціал-демократів у парламенті. У її виборчому окрузі в Дуйсбурзі вона завжди збирала рекордну кількість голосів на користь соціал-демократів. І на минулих парламентських виборах Бас підтримали 40,35 відсотка виборців, майже вдвічі більше, ніж її конкурента з Християнсько-демократичного союзу (ХДС).


Бербель Бас стане тре­тьою жінкою у післявоєнній історії Німеччини на посаді голови Бундестагу. Її попередниці: соціал-демократка Аннемарі Ренґер, яка обіймала цю посаду з 1972 до 1976 року, й християнська демократка Ріта Зюсмут, яка очолювала Бундестаг iз 1988 до 1998 року.

 

Їм обом було нелегко обійняти цю посаду, на яку завжди претендували чоловіки. У питанні вибору кандидата на посаду голови Бундестагу велику роль, iмовірно, зіграв Олаф Шольц. Наразі у фракції соціал-демократів — 42 відсотки жінок. Шольц постійно повторює, що «жінкам належить половина влади». Він хоче, якщо очолить уряд, щоби половину міністерських постів обійняли жінки.


Глава Бундестагу головує на засіданнях парламенту та є господарем у будівлі Рейхстагу, очільником його адміністрації, представляє парламент за межами країни. На перший погляд здається, що людина на цій посаді має мало впливу.

 

Але той, хто за фактом є «номером два» в ієрархії вищих державних чинів, часто виходить на перші ролі у суспільному сприйнятті, наголошує «Німецька хвиля».
Бербель Бас доведеться керувати наймолодшим, най­строкатішим та найбільшим за складом парламентом у німецькій історії.

 

У найбільшому парламенті західного світу майже вдвічі більше депутатів, ніж у Верховній Раді України. Вмістити всіх новообраних депутатів німецького Бундестагу в сесійній залі стало для адміністрації парламенту справжнім випробуванням.

 

У новообраному складі головного законодавчого органу країни на перше засідання 26 жовтня зібралися 736 депутатів.

 

Порівняно з минулим скликанням Бундестаг збільшився на кілька десятків народних обранців. У минулому складі парламенту працювали 709 депутатів, хоча пленарну залу розраховували свого часу на 598 депутатів.


Роздутий німецький парламент за розмірами поступається лише Національному конгресу Китаю, який налічує майже три тисячі депутатів. Навіть другий найбільший парламент Європи — британський  з 650 парламентаріями — нині значно відстає від німецького.