Дивує «Нескромна дружина» на виставці у київському Музеї Ханенків

15:34, 16.10.2021
Дивує «Нескромна дружина» на виставці у київському Музеї Ханенків

Виставка «Просвітництво: розум і почуття». (Фото Андрія ОНИЩУКА)

Вперше потрапивши на виставку «Просвітництво: розум і почуття» у Музеї Ханенків, ви можете зауважити щонайменше два цікаві моменти.

 

Першим, найімовірніше, буде насиченість експозиції. Кожен предмет подано в ракурсі, що максимально підкреслює стилістичну специфіку твору, незалежно від того, чи це гравюра, фрагмент вишуканої тканини, скульптура, порцелянова філіжанка, крихітна бонбоньєрка у формі яблучка, портретна мініатюра чи інша річ.

 

Однак XVIII століття так і не виробило єдиної художньої мови. Тож акцент зроблено не на стилістиці, а радше на трьох ідейних принципах епохи: вірі в розум людини, індивідуалізмі та шані до світу природи. Неквапливо просуваючись залами, можна розчинитись у розмаїтті речей і уявити себе людиною XVIII  століття. У ній, наче в персонажах деяких експонованих творів, розум і почуття спочатку сходяться у боротьбі, а потім вгамовуються у гармонійному поєднанні та взаємодоповненні.

 

Історія невдалого шлюбу у виконанні Річарда Ірлома за славнозвісним Вільямом Гоґартом розкриває справжній мікс почуттів, переконань та упереджень, якими супроводжувалися союзи молодих людей у XVIII столітті. Людина тієї епохи була по-справжньому допитливою, але прояви допитливості були різними.

 

У творі «Нескромна дружина» за Бодуеном жінка, яка спостерігає за зрадливим чоловіком, виявляє зовсім не ту допитливість, якою було наділено, наприклад, монарха-інтелектуала Станіслава-Августа Понятовського. Між іншим, мініатюрний портрет останнього вражає своїм алегоричним змістом і яскравими барвами.

 

Залюблені в історію філософії побачать тут портрети видатних постатей – Вольтера та Руссо, а колекціонери не залишаться байдужими до «кабінету дивовиж». Це набагато більше, ніж центр експозиції, адже шафа втілює одне з головних прагнень того часу: опанувати та замкнути у невеликій шафці ледь не весь світ, у якому нескладно сплутати природне та штучне.

 

Захоплена довкіллям, людина Просвітництва ретельно вивчає його. Тож не дивуйтесь, побачивши на виставці базальтовий стовпчик, а трохи далі – справжній викопний амоніт, тканину, візерунок якої імітує насінини лотоса, види англійських парків і книгу з ботанічними ілюстраціями.

 

І тут доцільно згадати другий момент, який додає виставці привабливості. При всій складності матеріалу та тематичній насиченості, проєкт пропонує багато варіантів для самостійного занурення у XVIII століття. Саме тому на виставці багато анотаційного матеріалу. Це компактні та жваво написані тексти, від яких не доведеться позіхати.

 

Назви деяких особливо інтригують, наприклад «момент» або «підглядання». Якщо вам стане снаги прочитати їх усі, а ще скористатися кількома qr-кодами з додатковою інформацією, ви отримаєте шанс побачити цікаві зв’язки та перегуки між експонатами, що зробить візит до музею безцінним.

 

Наявність тематичних маршрутів (у паперовому та онлайн форматах) недвозначно натякає, що одного відвідування може бути замало. Кураторки подбали про відвідувачів з малечою, створивши короткий аудіогід, яким можна скористатися прямо в залах.

 

Згадкою про виставку й доповненням домашньої бібліотеки може стати книга «Просвітництво: розум і почуття», яку створено спеціально до проєкту.

 

У рамках виставки заплановано кілька подій, відстежувати анонси можна на сторінці музею.

 

Кураторки проєкту: Олександра Ісайкова, Людмила Кравченко.

 

Виставка триватиме до 12 грудня.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Анфіса ДОРОШЕНКО