Взаємодія у разі загострення: РНБО затвердила План оборони України

22:41, 15.10.2021
Взаємодія у разі загострення: РНБО затвердила План оборони України

Володимир Зеленський під час засідання РНБО 15 жовтня. (Фото Офісу президента)

План оборони України, робота над яким тривала два роки, затвердила Рада нацбезпеки і оборони під час засідання під головуванням президента Зеленського у п’ятницю ввечері.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

Зазначається, що цей документ відповідає на виклики, які постали перед Українською державою, зокрема визначає взаємодію державних органів влади у разі загострення безпекової ситуації.

 

«Це перший такий фундаментальний документ за роки незалежності», – сказав секретар РНБО Олексій Данілов журналістам на брифінгу за результатами засідання.

 

За його словами, у документі чітко прописано, в яких ситуаціях які органи мають бути задіяні і як вони повинні співпрацювати один з одним. Також там зазначається, в який спосіб в таких ситуаціях долучаються представники територіальної оборони.

 

Інших деталей щодо затвердженого плану секретар Ради нацбезпеки і оборони не озвучив.

 

 

Також РНБО затвердила дві стратегії - біологічної безпеки і захисту, а також інформаційної безпеки.

 

Перша стратегія стосується захисту України від таких хвороб як COVID-19, друга – протидії російській інформаційній агресії.

 

Пан Данілов додав, що друге питання викликало "палкі дискусії" у членів РНБО.

 

Рада нацбезпеки і оборони також ухвалила рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів до низки осіб, причетних до організації та проведення незаконного голосування на виборах до Державної думи РФ у тимчасово окупованому Криму та на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

 

За словами Олексія Данілова, були застосовані санкції проти 237 осіб, переважно це члени виборчих комісій, які організовували процес псевдовиборів на цих територіях.

 

Також на засіданні розглянуто питання про застосування санкцій щодо російської мережі дисконтних магазинів MERE, що виступає як міжнародний бренд мережі «Светофор». Вона не має права працювати на території України, адже провадить діяльність в окупованому Криму.

 

Як повідомляла «УМ», колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує керівництву держави  напрацювати сценарій звільнення окупованих територій Криму й ОРДЛО.