З Хортиці на Донбас: Зеленський поспілкувався з майбутніми і нинішніми захисниками України, фото

19:56, 14.10.2021
З Хортиці на Донбас: Зеленський поспілкувався з майбутніми і нинішніми захисниками України, фото

(Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський прийняв урочисту клятву в учнів трьох ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою під час святкових урочистостей на острові Хортиця у Запоріжжі.

 

Після цього глава держави прилетів на Донбас, щоб на передовій поспілкуватися із захисниками України в межах двох прифронтових областей і вручити їм цінні подарунки.

 

Також Зеленський візьме участь в урочистостях у місті Маріуполь у четвер ввечері.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

На Хортиці урочисту клятву склали 150 учнів першого курсу Запорізького, Криворізького, Луганського ліцеїв.

 

 

У своїй промові президент заявив: «2006-ий - це рік, коли народилась більшість із вас. Ви народились і зростали в незалежній Україні. Іншої батьківщини під іншою назвою у вас ніколи не було. У вас не було іншого прапора, аніж синьо-жовтий стяг. Іншого гімну, аніж «Ще не вмерла України… Можливо, ви не до кінця все це усвідомлюєте. Але хочу, аби ви все це запам'ятали… Сьогодні я не бачу тут дітей. Переді мною стоять чоловіки».

 

На його думку, саме 14 жовтня, вони народжуються як майбутні захисники України.

 

 

Зеленський зауважив, що сьогодні вони складають клятву в унікальному місці – природному та історичному комплексі «Хортиця», який має сакральне значення для кожного українця.

 

«Протягом багатьох століть історії Хортиця була своєрідним форпостом у боротьбі проти різних ворогів. Саме тут зародився й кувався непереможний дух козацтва, який і в наш час допомагає нам боротися з ворогом. На традиціях і цінностях українського козацтва сьогодні виховується майбутня еліта національного українського війська», – зазначив президент.

 

Він нагадав, що на Хортиці є відомий 700-літній дуб, біля якого, за легендою, гетьман Богдан Хмельницький збирав військо, а славетний кошовий отаман Іван Сірко з іншими козаками писав листа турецькому султану. Цей дуб за багато років пережив сильний вітер, який ламав його гілля, у нього влучала блискавка, але він витримав все й досі стоїть.

 

За його словами, цей дуб є символом того, що «ніколи не можна здаватися».

 

 

ДО РЕЧІ:

 

Указами Президента з метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин, ураховуючи бойові заслуги, мужність, високий професіоналізм та зважаючи на зразкове виконання поставлених завдань особовим складом присвоєно нові найменування низці військових підрозділів.

 

Так, 25 окремій повітряно-десантній бригаді Десантно-штурмових військ ЗСУ присвоєно почесне найменування «Січеславська», 138 зенітній ракетній бригаді Повітряних сил ЗСУ - «Дніпровська», 164 радіотехнічній бригаді Повітряних сил ЗСУ - «Слобідська», 91 окремому полку оперативного забезпечення Сухопутних військ ЗСУ - «Охтирський».

 

54 окремий розвідувальний батальйон Сухопутних військ ЗСУ дістав нове найменування «імені гетьмана Михайла Тиші», 101 окрема бригада охорони Генштабу ЗСУ - «імені генерал-полковника Геннадія Воробйова», 138 центр спеціального призначення (протидії диверсіям та терористичним актам) Військової служби правопорядку у ЗСУ - «імені князя Володимира Святославича».

 

1 окрема бригада Державної спеціальної служби транспорту іменуватиметься «імені князя Лева», 11 бригада Національної гвардії України - «імені Михайла Грушевського», 25 бригада охорони громадського порядку Нацгвардії - «імені князя Аскольда».

 

2 полку Національної гвардії України присвоєно почесне найменування «Шосткинський», 19 полку охорони громадського порядку Нацгвардії - «Миколаївський», 4 прикордонному загону Державної прикордонної служби України - «імені генерал-хорунжого Володимира Сікевича».

 

Бойові прапори отримали 132 окремий розвідувальний батальйон Десантно-штурмових військ ЗСУ, 18 загін морської охорони Державної прикордонної служби, Департамент військової контррозвідки Служби безпеки України.

 

 

Як повідомляла «УМ», президент Володимир Зеленський присвоїв посмертно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" захисникам України: полковнику Миколі Верхогляду і солдату Рустаму Хамраєву.