Бурбу звільнили з військової служби через свідчення у справі «вагнерівців»

11:23, 13.10.2021
Бурбу звільнили з військової служби через свідчення у справі «вагнерівців»

Начальник Головного управління розвідки Міноборони в 2016-20-му роках генерал-полковник Василь Бурба - офіцер, для якого честь - понад усе. (Фото: Фейсбук Юрій Бутусов)

Колишнього голову Головного розвідувального управління (ГУР) Міноборони Василя Бурбу звільнили з військової служби через надання свідчень слідчій комісії Верховної Ради, яка займається розслідуванням провалу спецоперації із захоплення російських терористів (справа «вагренівців»).

  

Як інформує УМ, про це 13 жовтня на своїй сторінці у написав журналіст Юрій Бутусов у соцмережах у середу. 

 

За його словами, Бурбу звільнили сьогодні.

 

Проте рапорт на звільнення він подав ще 14 вересня.

 

Перед засіданням тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Бурбу викликали на зустріч із міністром оборони Андрієм Тараном.

 

«Таран, за словами джерела, наказав Бурбі як військовослужбовцю відмовитися від давання показів комісії. Наказав не повідомляти під протокол народним депутатам про те, що спецоперація із затримання російських терористів була санкціонована 1 липня 2020-го самим Тараном, і тому не вимагала взагалі ніяких нарад в офісі президента.

 

Наказав не повідомляти, як проходило засідання в кабінеті верховного головнокомандувача Володимира Зеленського щодо скасування спецоперації, а також про те, що на нараду Зеленський допустив осіб, що не мають стосунку до абсолютно секретних операцій військової розвідки – голову Офісу президента Андрія Єрмака, заступника голови Офісу президента Романа Машовця, секретаря президента Марію Левченко, а також пов’язаного з РФ начальника комітету з розвідки Руслана Демченка.

 

Таким чином були створені передумови до витоку інформації про спецоперацію», – зазначив пан Бутусов.

 

За його словами, Таран вимагав приховати причетність Зеленського і Єрмака до скасування спецоперації.

 

Проте, щоб не виконувати накази Тарана,  пан Бурба в присутності міністра оборони написав рапорт про звільнення з військової служби.

 

Після написання рапорту Бурба прийшов на засідання ТСК і ще неодноразово давав свідчення народним депутатам.

 

Як повідомляла "УМ", засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо спецоперації із затримання «вагнерівців» у вересні уперше в історії вітчизняного парламентаризму відбулося на території режимного об’єкту Головного управління розвідки Міноборони.