Справа вагнерівців: ТСК заслухала свідчення Бурби без опозиції у ГУР Міноборони

23:53, 24.09.2021
Справа вагнерівців: ТСК заслухала свідчення Бурби без опозиції у ГУР Міноборони

Голова ТСК Мар’яна Безугла зробила все, щоб опозиція не почула свідчення Бурби про зрив затримання вагнерівців. (Фото: facebook.com/m.bezuhla)

Засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо спецоперації із затримання «вагнерівців» уперше в історії вітчизняного парламентаризму відбулося на території режимного об’єкту Головного управління розвідки Міноборони.

 

Зауважимо, що спочатку, у п’ятницю засідання ТСК (де більшість належить «слугам народу») розпочалося у Комітетах Верховної Ради як і зазвичай. Утім, через те, що на засідання прийшли нардепи від опозиції (зокрема, від партії «Європейська солідарність»), а свідчити мав екскерівник ГУР Міноборони Василь Бурба,  голова ТСК Мар’яна Безугла оголосила перерву, а потім заявила, що відновити засідання можна лише в умовах секретності в іншому, безпечному приміщенні.

 

Як повідомляє Україна молода, про це повідомили, як сама пані Безугла, так і нардепи від опозиції.

 

«Заслуховування (Бурби - ред.) відбулося в відповідним режимному приміщенні і з відповідними умовами в присутності членів тимчасової слідчої комісії», - заявила пані Безугла.

 

За її словами, Бурбу заслухали під протокол. На наступному засіданні доопрацюють кейс найманців, а також розглянуть Іловайськ.

 

У коментарях до власного посту у фейсбук вона написала: «Взяли паузу на тиждень в засіданнях щоб доопрацювати матеріали».

 

Тоді як нардеп від «Голосу» Роман Костенко повідомив про дивне перенесення засідання ТСК наступне:

 

«На засідання ТСК у справі «вагнерівців» знову прийнято рішення не допустити депутатів від опозиції. Крім того, в засіданні оголошено перерву з цікавих причин - приміщення ВРУ, в якому проводилось минуле засідання, тепер не відповідає вимогам «секретності», бо воно «скомпрометовано» на минулому засіданні!».

 

Пізніше пан Костенко повідомив пресі, що пан Бурба подзвонив йому після таємного засідання ТСК: «Сказав, що він вийшов, що все нормально, що він у безпеці. Він дав свідчення тимчасовій слідчій комісії, засідання якої проходило не в будівлі комітетів Верховної Ради, а, за попередньою інформацією, - в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України».

 

Нагадаємо, що минулого тижня Бурба прибув на засідання ТСК, але під час засідання виявилось, що немає кворуму, хоча на початку він був.

 

У понеділок ТСК почала заслуховувати Бурбу, а через деякий час "без пояснення причин" оголосила перерву, коли він почав свідчити про зрив спецоперації.

 

Тоді як народна депутатка від «ЄС» Софія Федина в коментарі «Прямому» висловила переконання, що головне завдання комісії, яку очолює “слуга” Мар’яна Безугла – тягнути час і зривати свідчення колишнього начальника Головного управління розвідки Василя Бурби у справі “вагнергейту”.

 

При цьому вона зазначила, що народний депутат, який має допуск до державної таємниці згідно з Законом про статус народного депутата, має право бути присутнім на будь-якому засіданні органу, який має стосунок до Верховної Ради.

 

Водночас, нардеп від «ЄС» Михайло Забродський вважає, що ТСК Безуглої вже має заготовлені висновки по “вагнергейту”, тому й не допускає на свої засідання депутатів опозиції.

 

За його словами, депутатам від опозиції зачитали «якийсь збірник схоластичних цитат одразу з чотирьох законів України, які начебто забороняють народним депутатам України, нечленам комісії, бути присутніми під час засідання ТСК».

 

«І неозброєним оком видно, що комісія ставить перед собою зовсім інші цілі, далекі від пошуку відповідей на ті питання, які ставить перед комісією і народними обранцями суспільство. А саме – хто дав команду на відміну операції та хто винен в тому, що спланована операція, яка тривала не оин рік, не завершилася успішною реалізацією», – пояснив пан Забродський.