На місці Дергачівського сміттєзвалища запустять комплекс iз переробки відходів і збудують дві спортивні траси

24.09.2021

Чималий простір під містом Дергачі, що не одне десятиліття нагадував зону екологічного лиха, після тривалої модернізації перетворився на сучасний комплекс управління ТПВ.

 

Наразі тут уже виконано 95 відсотків запланованих робіт і працює більше половини свердловин.

 

На рекультивованих площах комунальники готуються висадити тисячу дерев і 3 тисячі кущів, тому донедавна проблемний об’єкт нагадуватиме зелену зону.


Новий полігон збудований з урахуванням сучасних екологічних вимог, завдяки чому шкідливі домішки не потраплятимуть у ґрунт.

 

Невдовзі тут також запрацює сортувальна лінія, що видалятиме з маси для подальшої переробки пластик, папір, метал, дерево та органічні відходи. Ця технологія дозволить не лише зменшити кількість сміття, яке підлягає захороненню, а й приноситиме підприємству значний прибуток.


Інфраструктуру цього об’єкта використовуватимуть і як джерело нетрадиційної електроенергії завдяки біогазу, що виділяє сміття.

 

Спеціальна газова станція на полігоні вже працює у тестовому режимі й невдовзі вийде на повну потужність. Річний обсяг виробленого струму, за попередніми підрахунками, може скласти 15 мільйонів кіловат.

 

«Якщо брати теперішній «зелений» тариф, то зароблених коштів нам вистачить на покриття 60-70 відсотків виплат за кредитом, — повідомив директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко. — Крім цього, своєю електроенергією ми повністю забезпечуємо роботу сортувального комплексу. Ці ж генератори водночас виробляють і тепло».


Недавно також стало відомо, що харківська мерія планує влаштувати на території старого рекультивованого полігону гірськолижну трасу і трасу для екстремальної їзди на велосипедах.

 

«Я сьогодні обговорював iз колегами цей амбітний проєкт, аналогу якому в Україні немає, — повідомив секретар міськради Ігор Терехов. — Тут буде одразу дві траси — зимова і пластикова літня. Думаю, першу з них ми збудуємо вже цього року, а потім подивимося, як діяти далі. Тут можна поставити навіть підйомник».


Будівництво нового полігону тривало кілька років поспіль. За словами Юрія Суярка, об’єкт можна було б звести і швидше, але Україна сьогодні у Всесвітнього банку на подібні проєкти може взяти лише обмежену кількість кредитів.

 

Кошти надходили частинами. Вартість проведеної модернізації — 40 мільйонів доларів.

 

Лариса САЛІМОНОВИЧ
Харківська область