Британська поліція звинувачує в отруєнні Скрипалів третього офіцера ГРУ (ФОТО)

15:19, 21.09.2021
Британська поліція звинувачує в отруєнні Скрипалів третього офіцера ГРУ (ФОТО)

Третій підозрюваний - також спецагент ГРУ - росіянин Денис Сергєєв. (Фото: METROPOLITAN POLICE)

Поліція Великої Британії звинуватила третього офіцера російського ГРУ в причетності до отруєння Скрипалів у Солсбері в 2018 році.

 

Як інформує УМ, про це 21 вересня повідомила ВВС.

 

Королівська прокурорська служба висунула обвинувачення проти росіянина Дениса Сергєєва в нападі на колишнього офіцера ГРУ Росії Сергія Скрипаля і його дочку Юлію.

 

 

Однак йому не можуть висунути офіційні обвинувачення, поки він не затриманий.

 

За версією слідства, Денис Сергєєв користувався псевдонімом "Сергій Федотов".

 

Генерал-майор ГРУ Сергєєв міг керувати операцією в Солсбері. Він також був пов'язаний з «іншою таємною діяльністю по всій Європі».

 

Двоє чоловіків, які назвалися Олександром Петровим і Русланом Бошировим, прибули 2 березня 2018 в аеропорт Гатвік. Поліція вперше підтвердила їх справжні імена - Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін. Третя людина, Денис Сергєєв, який назвався Сергієм Федотовим, прибула в аеропорт Хітроу раніше того самого дня.

 

 

4 березня Чепіга і Мішкін вирушили в Солсбері для проведення ймовірної операції з отруєнням Скрипаля «Новічком». Сергєєв весь час залишався в Лондоні, після чого вилетів до Москви.

 

За даними поліції, тепер у них є докази того, що ці люди діяли як одна команда і що всі троє кілька разів зустрічалися в Лондоні в ті вихідні.

 

Нагадаємо, що 4 березня 2018 року ексофіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були знайдені непритомними в британському місті Солсбері, їх госпіталізували з отруєнням невідомою речовиною. У зв'язку з отриманим отруєнням також був госпіталізований сержант кримінальної поліції Нік Бейлі, який першим проводив огляд будинку потерпілих. Тією ж речовиною отруїлася і загинула британська громадянка Дон Стерджесс.

 

Невдовзі тодішній прем'єр Великої Британії Тереза ​​Мей заявила, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною «Новічок» (А-234), розробленою в СРСР.

 

 

Лондон назвав виконавцями замаху на Скрипалів громадян Росії Олександра Петрова і Руслана Боширова, які є, за твердженням британських спецслужб, агентами ГРУ. Згодом з'ясувалося, що під цими маскуються співробітники ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін.