Бряцають зброєю, аж у Києві чути: місія ОБСЄ виявила понад 200 одиниць техніки окупантів в забороненій зоні

21.09.2021

На передовій через обстріли російськими окупаційними військами позицій ЗСУ за останні дні було поранено трьох наших бійців: 17 вересня — двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали вогнепальні осколкові поранення (воїни перебувають у лікувальному закладі, стан здоров’я обох — задовільний), ще один — 19 вересня.


У цей же недільний день інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення порівняно з суботою зросла. Ворог вісім разів порушив режим припинення вогню, з них двічі — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.


Напружена обстановка через обстріли спостерігалась у районі населених пунктів Новозванівка, Майорськ, Луганське, Новолуганське, Оріхове.

 

Російські зайди та їхні найманці-колаборанти гатили по українських бійцях зі станкових протитанкових гранатометів i мінометів калібру 82 мм, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.

 

Крім того, на Донеччині зафіксовано застосування ворожого безпілотника типу «Квадрокоптер», за допомогою якого росіяни скинули ВОГ-17 поблизу Талаківки.


Українські захисники вели активну оборону та подавляли вогневі засоби противника, застосовуючи дозволене Мінськими домовленостями озброєння.

 

Станом на 7-му годину ранку 20 вересня порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Патрулями місії ОБСЄ зафіксовано на тимчасово окупованій території 210 одиниць озброєння та військової техніки, яку розмістили з порушенням лінії відведення в зоні, де, згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року, це заборонено.

 

У повідомленні місії зазначається, що на полігоні, який розташований поблизу Тернового (57 км на схід від Донецька), спостерігачі побачили 44 бойовi броньованi машини та 7 самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика», а на околицях цього ж населеного пункту — 9 танків Т-72, 2 зенітно-ракетних комплекси 9К35 «Стріла-10».

 

Неподалік Покровки (за 36 км від Донецька) зафіксовано 13 бойових броньованих машин та 3 реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», 31 танк Т-72, 7 буксированих гаубиць Д-30А «Жаба» калібру 122-міліметри, 2 протитанкові гармати МТ-12 «Рапіра» та 3 міномети 2Б9 «Волошка».

 

На полігоні поблизу населеного пункту Міусинськ (62 км на південь від Луганська) виявлено 49 бойових броньованих машин, 13 танків (невстановленого типу), 11 буксированих та 8 самохідних гау­биць (невстановленого типу), зенітний ракетний комплекс (невстановленого типу), 6 реактивних систем залпового вогню (невстановленого типу).

 

Також поблизу населеного пункту Лобачеве (за 13 км від Луганська) виявлено бойову броньовану машину, ймовірно БМП.


Додамо, що 17 вересня спецпредставник голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мікко Кіннунен заявив, що протягом перших двох тижнів вересня на сході України фіксувалося в середньому 273 порушення режиму припинення вогню за день — на 30% більше, ніж у серпні.

 

Місія України при ОБСЄ заявила, що з початку вересня російські окупаційні сили вчинили 85 збройних провокацій на сході України, внаслідок чого загинули четверо українських військовослужбовців, ще 36 дістали поранення.