Сергій Наєв оцінив загрозу повномасштабного вторгнення Росії

11:33, 20.09.2021
Сергій Наєв оцінив загрозу повномасштабного вторгнення Росії

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв (Фото: facebook.com/JointForcesCommandAFU)

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв вважає, що нарощування Росією воєнного потенціалу навколо України та відпрацювання навчань з наступальною тематикою засвідчують, що загрози повномасштабного вторгнення на територію України зберігаються.

 

Як інформує Україна молода, про це Наєв сказав відповідаючи на питання журналістів під час інтерв’ю виданню РБК-Україна.

 

І додав: «Проте дія міжнародних санкцій та підтримка України міжнародними партнерами з питань суверенітету та територіальної цілісності суттєво знижують реалізацію розширення агресії з боку РФ».

 

На думку генерал-лейтенанта, у найближчій перспективі Росія продовжить вживати гібридні заходи впливу на нашу державу, зосереджуючи зусилля на підтриманні керованої нестабільної ситуації на сході України, дестабілізації суспільно-політичної ситуації в середині України та завоювання переваги в інформаційному просторі.

 

Водночас командувач Об’єднаних сил запевнив, що органами української розвідки постійно аналізується обстановка, а військове командування готове до змін рівня загроз та адекватного реагування на них.

 

Пан Наєв наголосив, що російські окупаційні війська останнім часом частіше застосовують заборонені Мінськими домовленостями зразки озброєння, зокрема й по цивільних об’єктах.

 

«На фоні відсутності у противника тактичних успіхів командування окупаційних військ продовжує пошук найбільш ефективної тактики дій. На теперішній час підтверджується поєднання противником дій воєнного характеру з одночасним проведенням заходів інформаційно-психологічного впливу. В окремих випадках противник, нехтуючи Мінськими домовленостями, став частіше застосовувати заборонені зразки озброєння, у тому числі по цивільних об’єктах», - каже генерал-лейтенант.

 

За його словами, основна мета таких провокацій – продемонструвати силу, безкарність і зухвалість. Своїми діями окупанти намагаються спровокувати військове командування операції Об’єднаних сил дати "гідну відповідь" з одночасною фіксацією порушень з боку України.

 

І додає, що особлива увага приділяється викривленому висвітленню у ЗМІ обстановки та звинуваченням вищого військово-політичного керівництва України у штучному загостренні ситуації на лінії розмежування, наголосив командувач ОС.

 

Сергій Наєв також заявив, що така тактика бойовиків у тому числі пов’язана з важливими міжнародними подіями, такими як візит президента Володимира Зеленського до США.

 

«Як правило, зазначена тактика поширено використовується напередодні важливих міжнародних зустрічей представників української влади з представниками країн-партнерів та безпекових організацій», - сказав він.

 

Як повідомляла «УМ», військові Росії та Білорусі 10-16 вересня провели практичні дії на спільних стратегічних навчаннях "Захід-2021". Просторовий розмах навчань становить більш як дві тисячі кілометрів - від акваторії Балтійського моря в Калінінградській області до полігонів у Нижньогородській і Воронезькій областях (неподалік кордонів України).

 

Практичні дії військ відбувались одночасно на 9 російських полігонах, а також на 5 полігонах у Білорусі.