«Жуків острів» повернуто громаді Києва

13:03, 14.09.2021
«Жуків острів» повернуто громаді Києва

Як тільки могла піднятися рука забудовувати таку красу на "Жуковому острові". (facebook.com/pages/Жуків%20Острів)

У прокуратурі повідомили, що домоглися в суді повернення чотирьох земельних ділянок у заказнику «Жуків Острів» вартістю понад 9,5 млн грн.

 

Як інформує УМ, про це 14 вересня повідомили  на сайті Офісу генпрокурора.

 

Прокуратура, зокрема,звернулася до суду з позовом до фізичної особи, якій безоплатно передали для забудови землі ландшафтного заказника «Жуків Острів».

 

Ці землі мають особливе природоохоронне та історико-культурне значення і на них забороняється будь-яка діяльність, яка може негативно вплинути на стан природних комплексів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

 

Острів Жуків входить до однієї із найбільших заповідних зон Києва, де збережена у первинному вигляді природна екосистема - ареал проживання багатьох представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України.

 

Незважаючи на неможливість передання таких земель у приватну власність для забудови, Голосіївським райсуд Києва в задоволенні позовних вимог прокурора відмовив.

 

Проте Офіс генпрокурора оскаржив це рішення у Київському апеляційному суді, який скасував рішення суду та ухвалив нове про повернення земельних ділянок територіальній громаді Києва.

 

Нагадаємо, що в 2020 році журналісти Bihus повідомили, що землі на Жуковому острові нібито планує забудувати ексзаступник та радник на громадських засадах голови КМДА Віталія Кличка, гендиректор аеропорту «Бориспіль» Павло Рябікін.