Дві невідомі роботи Кричевського віднайшлися в Національному художньому музеї

10:46, 14.09.2021
Дві невідомі роботи Кричевського віднайшлися в Національному художньому музеї

Роботи Кричевського самобутні й колоритні ("Наречена", 2010 рік)

Під час дослідження колекції Національного художнього музею знайдені дві картини Федора Кричевського, які майже 80 років були підписані «невідомий автор».

 

Як інформує УМ, про це повідомила директорка музею Юлія Литвинець.

 

За її словами, вона розшукує твори, що втрачені під час Другої світової війни. І хоча колекція музею заінвертаризована і опрацьована, трапляються випадки, коли через багато років, проводячи дослідження того чи іншого художника, в колекції знаходяться його твори.

 

«Дослідження буквально сталося днями. Я дуже уважно передивляюся нашу колекцію - звіряю інвентарні номери, як надходили твори до війни, який був рух експонатів. І таким чином виявилося, що в нашій колекції дуже довгий час зберігався твір, який надійшов до музею після Другої світової війни, і він надійшов з Дирекції художніх виставок як твір невідомого», - розповіла Литвинець.

 

У процесі дослідження виявилося, що це твір Федора Кричевського «Дівчина з гусями». А коли стали аналізувати картину, порівнювати з іншими, виявилося, що в музеї є ще один твір Кричевського – начерк, який також вважався невідомим, і він також надійшов після Другої світової війни.

 

«Насправді це постійне кропітке дослідження Ми знаємо, яка була складна історія, і не тільки Друга світова війна, а й Перша світова війна, 30-ті роки. Багато творів і приховувалися, і могли приписуватися невідомому автору заради того, щоби його зберегти. Тому тривають постійні дослідження», - пояснила директорка.

 

У Національному художньому музеї знайшли дві невідомі роботи Федора Кричевського

.

Зауважимо, що Федір Кричевський – художник, один із засновників і перший ректор Української академії мистецтва.

 

Помер за мольбертом від голоду 30 липня 1947 року в Ірпені.

 

Нагадаємо, що 8 вересня відбувся конкурс директора Національного художнього музею України, на них була переобрана на другий строк Юлія Литвинець.

 

У лютому 2020 року меценати передали у колекцію Національного художнього музею України 222 графічні твори Кричевського. До того у фондах музею було 35 графічних творів, 55 живописних робіт, архів художника і мольберт Кричевського.