Герої України: Святослав Горбенко і Віктор Гурняк удостоєні звання посмертно, фото

14:17, 29.08.2021
Герої України: Святослав Горбенко і Віктор Гурняк удостоєні звання посмертно, фото

Нагороду отримали батьки Героя України Святослава Горбенка - Сергій Олександрович та Лариса Вікторівна. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України двом загиблим захисникам – добровольцю Святославу Горбенку і солдату Віктору Гурняку у День пам’яті загиблих захисників України, 29 серпня.

 

Як повідомляє Україна молода, відбулося це під час участі керівництва держави у церемонії вшанування пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у неділю.

 

Захід відбувся біля будівлі Міністерства оборони у Києві, де президент Зеленський, прем’єр Шмигаль і голова Ради Разумков поклали квіти до Дзвона пам’яті.

 

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

 

Президент вручив державні нагороди за особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові.

 

 

Званням Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно відзначений боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Святослав Горбенко, позивний "Скельд".

 

Доброволець загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони Донецького аеропорту. Рятуючи травмованого побратима, він був смертельно поранений осколком танкового снаряда.

 

 

Нагороду отримали батьки Святослава Горбенка Сергій Олександрович та Лариса Вікторівна.

 

Звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» також посмертно присвоєне солдату Віктору Гурняку.

 

Він загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Луганської області.

 

Нагороду отримали його батьки Петро Степанович та Марія Мирославівна.

 

 

Координатор Transparency International Ukraine Назар Зелінка так відреагував на присвоєння звання Героя Віктору Гурняку:

 

«Шість років, чотири місяці і один день – саме стільки часу минуло від нашої ініціативи присвоїти Віктору Гурняку звання Героя України.

 

28 квітня 2015 року на сесії Тернопільської міськради ми ініціювали звернення до президента України присвоїти Віктору Гурняку звання Герой України. Далі оформлення нагородної документації, проходження усіх формальностей та подання в Адміністрацію Президента і тиша… ні відмови ні рішення.

 

Тодішній голова Адміністрації президента в лютому 2019 року на запит народного депутата надіслав відписку, що документи на розгляді. Сьогодні заслужена нагорода в руках родини Вітька…».

 

 

Нагадаємо, що саме 29 серпня 2014 року почався вихід українських військ з Іловайська через так званий зелений коридор, наданий військовими Росії.

 

Але російська сторона не дотрималася домовленостей і розпочала масований обстріл колон наших військ і техніки.

 

Унаслідок цього у серпні 2014 року Україна втратила понад 300 воїнів, ще майже стільки потрапили в полон, понад 400 отримали поранення. Та навіть у меншості й без підкріплення наші захисники довели, що здатні зірвати плани ворога та зупинити його просування на рідній землі.

 

За ці сім років українські воїни ще не раз демонстрували надзвичайний героїзм і стійкість у захисті територіальної цілісності України.

 

«Прізвища 228 військовослужбовців ЗСУ та інших військ сектору безпеки й оборони, які загинули цього дня у 2014-2020 роках, було оголошено сьогодні на подвір’ї Міноборони. Після кожного озвученого прізвища воїни почесної варти здійснювали удар у Дзвін пам'яті та салютували з особистої зброї», - повідомляє Офіс президента.

 

Як повідомляла «УМ», на День Незалежності звання "Герой України" з удостоєнням Ордена «Золота Зірка» посмертно присвоєно полеглим захисникам України – солдату Сергію Білоусу і старшині Максиму Ридзаничу.

 

Герой України, підполковник Олександр Петраківський помер у неділю, 29 серпня, від наслідків поранень, отриманих у запеклому бою в районі Щастя Луганської області ще у липні 2014 року.