День Української державності: Зеленський запровадив нове свято у День хрещення 28 липня

11:10, 24.08.2021
День Української державності: Зеленський запровадив нове свято у День хрещення 28 липня

Володимир Зеленський під час офіційних урочистостей з нагоди Дня Незалежності України. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення зародження Української державності у День хрещення Київської Русі-України, який відзначається 28 липня.

 

Як повідомляє Україна молода, Зеленський підписав документ про запровадження нового свята публічно, під час виступу на офіційних урочистостях з нагоди Дня Незалежності України у центрі столиці у вівторок, 24 серпня.

 

«Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності, в День хрещення Київської Русі-України. Про все це я підписую сьогодні відповідний указ», - сказав глава держави.

 

За його словами, українці починають відзначати День української державності та точкою відліку вважається рік заснування Києва - "столиці Київської Русі-України, яку недаремно називають містом, де все починається".

 

«Ми – молода родина зі славетної династії Київської Русі – України. З роду засновників. Роду хрестителів. З хороброго роду. Мудрого роду. Козацького роду. Ми не сироти й не знайди. Ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи. Але ми маємо не тільки почуватися відповідно. Ми маємо поводитися відповідно», – наголосив президент.
 

Зеленський зазначив, що у Києві починалося православ'я, тут бере початок старослов'янська мова, правонаступницею якої є сучасна українська мова.

 

Президент також зазначив, що Україна розпочинає «процес повернення на рідну землю видатних українців, які жили для України, боролися за Україну та поховані не в Україні».

 

За його словами, Україна розпочинає процес повернення усього того, що належить нашій країні, у тому числі історичні й культурні цінності.

 

"Ми будемо повертати ні тільки своїх, ми будемо повертати своє. Це історичні та культурні цінності нашої держави, що перебувають за кордоном. Ми більше ніколи й нікому не подаруємо жоден камінчик нашої історії, не дамо окуповувати жодну сторінку нашої історії, анексувати наших письменників, наших науковців, наших героїв, які перемагали нацизм", - сказав Зеленський.

 

 

Він також наголосив, що нині справедливо говорити про 30-ту річницю саме відновлення Незалежності України й наша держава нарешті усвідомлює це та пишається цим.

 

“Я вітаю всіх нас із цим великим і важливим днем. Сьогодні ми відзначаємо 30 річницю проголошення Незалежності України, 30 річницю її здобуття, а справедливіше, на мій погляд, сказати 30-ту річницю відновлення незалежності України. Бо 24 серпня 1991 року Україна відновила свою державність, а 24 серпня 2021 року Україна нарешті усвідомлює це, говорить про це, пишається цим”, - підкреслив Зеленський.

 

Президент зазначив, що українська історія і наша держава унікальні.

 

У цьому контексті на Хрещатику показали перформанс «ДНК України»: Україна відвойовує своє» - театралізоване дійство, яке увібрало найважливіші історичні віхи нашої держави від часів Київської Русі до наших днів.

 

Перед численними гостями та глядачами постали найвеличніші історичні постаті, військові, культурні діячі, науковці.

 

Історія свідчить: в усі часи Україна боронила свої землі від недругів, зазнавала багато біди, але ніколи не здавалася.

 

Перед очима промайнули найтрагічніші сторінки нашої історії: Крути, Голодомор, Бабин Яр, Чорнобиль. У новітній історії — Революції: Гранітна, Помаранчева, Революція Гідності.

 

Нагадаємо, День хрещення Київської Русі-України відзначається в Україні щорічно 28 липня — у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

 

Як державне свято вперше встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі згідно з указом Президента України від 25 липня 2008 року № 668/2008 "Про День хрещення Київської Русі-України".

 

Третій президент Віктор Ющенко в ексклюзивному інтерв'ю "УМ" наголосив, що Україні не тридцять років, а понад тисячу.