Залужний призначений головнокомандувачем ЗСУ, Хомчак переходить в апарат РНБО

18:36, 27.07.2021
Залужний призначений головнокомандувачем ЗСУ, Хомчак переходить в апарат РНБО

На посаду Головнокомандувача ЗСУ призначений Валерій Залужний, командувач оперативного командування «Північ». (Фото ОТУ «Північ»)

Президент Володимир Зеленський призначив головнокомандувачем Збройних сил України Валерія Залужного, який був командувачем оперативного командування «Північ».

 

Тоді як Руслан Хомчак іде з цієї посади за рішенням президента і переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник президента Сергій Никифоров  під час брифінгу у вівторок.

 

«З посади йде головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак. Це рішення президента. Володимир Зеленський не сумнівається у патріотизмі, вірності присязі, фаховості Хомчака, але президент хоче бачити синергію між Міноборони та ЗСУ. Так ось, синергії, на жаль не бачимо, бачимо, навпаки, конфлікти.

 

Президент вдячний Русланові Хомчаку за службу, але на місце головнокомандувача призначений Валерій Залужний, командувач оперативного командування "Північ», - сказав Никифоров.

 

Прессекретар глави держави додав: «Хомчак, відповідно, переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО, а з тієї посади, відповідно, йде чинний перший заступник Михайло Коваль».

 

Зауважимо, що Указів президента про ці кадрові зміни на сайті президента наразі не оприлюднено.

 

На минулому тижні Никифоров наголошував, що "говорити про чиєсь звільнення без указу на сайті президента некоректно". Тоді йшлося про ситуацію, коли стало відомо про звільнення першого заступника голови СБУ Баранецького. Цю ж інформацію підтвердив Никифоров.

 

Пізніше в Офісі президента заперечили, що президент звільнив Баранецького і скандально відомого бригадного генерала СБУ Наумова. А сам Никифоров сказав, що мав на увазі інше і "що говорити про чиєсь звільнення без указу на сайті президента некоректно".

 

Однак 26 липня указ про звільнення Баранецького було оприлюднено.

 

Нагадаємо, 28 березня 2020 року президент Зеленський призначив Хомчака головнокомандувачем ЗСУ. До цього Хомчак обіймав із травня 2019 року посаду начальника Генштабу - головнокомандувача ЗСУ.