Стоунхендж може втратити статус памʼятки світової спадщини ЮНЕСКО

10:07, 27.07.2021
Стоунхендж може втратити статус памʼятки світової спадщини ЮНЕСКО

Стоунхендж позбудеться свого статусу, якщо за кілька сотень метрів від нього збудують трикілометровий дорожній тунель. (Фото з сайту Pixabay)

Орган з питань спадщини ООН попередив Велику Британію, що Стоунхендж помістять у список культурних цінностей, що перебувають під загрозою.

 

ЮНЕСКО наголошує, що Стоунхендж позбудеться свого статусу памʼятки світової спадщини, якщо за кілька сотень метрів від нього збудують трикілометровий дорожній тунель.

 

Як передає Україна молода, про це пише The Guardian.

 

ЮНЕСКО пояснила британським міністрам, що після зарахування до списку обʼєктів, що перебувають під загрозою, автоматично втрачається статус всесвітньої спадщини.

 

Міністр транспорту Великої Британії Грант Шаппс дав зелене світло цій схемі у листопаді 2020 року, попри попередження ЮНЕСКО про те, що це "несприятливо вплине" на історичну цінність району.

 

Тоді міністр пояснював, що тунель позбавить від заторів, а ділянка, що проходить повз Стоунхендж, сховається під землею, і автомобілі не будуть муляти очі відвідувачам памʼятника.

 

Кріс Блендфорд, президент Всесвітньої спадщини Британії, поскаржився на "низький рівень обізнаності на урядовому рівні" про важливість обʼєктів ЮНЕСКО у країні. Він сказав, що багато з них критично недофінансовані, і що у міністрів немає бажання максимально використовувати пропозиції щодо обʼєктів всесвітньої спадщини.

 

ЮНЕСКО також зверне "більш серйозну увагу" на ще 31 обʼєкт у Британії, включно з Вестмінстерським палацом і Королівськими ботанічними садами в Кʼю.

 

Органи культури попереджають, що Велика Британія підриває свою глобальну репутацію у галузі збереження своїх "неперевершених" історичних цінностей. Очікується, що Стоунхендж стане наступним у черзі на втрату свого статусу всесвітньої спадщини після Ліверпулю.

 

Як повідомляла "УМ", вежа № 2 Аккерманської фортеці може обвалитися будь-якої миті внаслідок погіршення стану східного фасаду археологічної пам’ятки, включеної до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.