Бенкет під час коронавірусу: Кремль гучно відсвяткував день ВМФ РФ

27.07.2021
Бенкет під час коронавірусу: Кремль гучно відсвяткував день ВМФ РФ

Глядачі на Дворцовій площі під час військового параду. Маски? Ні, не чули...

Поки ситуація з пандемією в Росії виходить з-під контролю, Кремль грає з дезінформацією та пропагандою, спрямованою на Захід.

 

Про це заявив речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

 

За словами Жарина, майже весь російський державний апарат — включаючи дипломатію, спецслужби та політичну еліту Кремля — сьогодні дуже активно задіяний в інформаційно-пропагандистській  діяльності.

Головне — зробити вигляд, що здатні допомогти іншим

Станіслав Жарин нагадав, що з початку пандемії кількість хворих у Росії перевищила 6 мільйонів, а щоденна кількість заражень коронавірусом останнім часом перевищує 20 тисяч, приблизно 800 пацієнтів помирає.

 

«Слід припустити, що ці цифри суттєво занижені. Російська пропаганда значно обмежує інформацію щодо реального масштабу проблем, пов’язаних iз пандемією», — оцінив Жарин.

 

Натомість, на його думку, Кремль охоче зосереджується на пропагандистській діяльності та демонструє, що не тільки добре справляється з пандемією, але навіть те, що Росія здатна допомогти іншим у цій боротьбі. Одначе довіри іноземних клієнтів Кремлю завоювати так і не вдалося.

 

«Інші країни, зацікавлені в російських вакцинах, розривають контракти, бачачи проблеми з доставкою або переконуючись у тому, що російські препарати ненадійні», — пояснив він.

 

Наприклад, російська пропаганда в Південній Америці зазнала повного фіаско, де Кремль повідомив про величезні замовлення, але декілька угод були зірвані, наголосив Жарин.

 

Він додав, що, «незважаючи на напружені зусилля», Росія не змогла переконати німецьку адміністрацію до вакцинної співпраці. Кремль розраховував на отримання дозволу на виробництво вакцин у Німеччині, але країна відмовилася це робити.

 

Росія також не здійснила ефективного тиску на Європейське агентство з лікарських засобів щодо реєстрації російської вакцини в ЄС. Наразі агентство не погодилось, оскільки експерти ЄС покладались на надійні медичні дані, що вказують на серйозні загрози від російської вакцини.


«Якби російська еліта в Кремлі надавала такої ж важливості боротьбі з COVID-19, як атакам на Захід і поширенню пропаганди, в Росії епідемія була би вже давно позаду. Однак, на жаль, через неефективність російських еліт звичайні люди і далі будуть помирати», — прогнозує Жарин.

Усе сказане можна проілюструвати на прикладі Санкт-Петербурга, другого за кількістю населення міста Росії і третього за захворюваністю на штам коронавірусу «Дельта».

 

Пандемія пандемією, але в місті на Неві влітку цього року провели щонайменше три масштабні ідеологічно-пропагандистські заходи. 2-5 червня в північній столиці Росії відбувся Петербурзький економічний форум, який проходить щорічно під патронатом президента Росії Володимира Путіна. Безліч масових заходів у рамках форуму відбувалася без будь-яких захисних обмежень.


Також у Петербурзі з 11 червня до початку липня 2021 відбувалися матчі чемпіонату Європи з футболу. Це чергова для російської влади пропагандистська акція, яка не мала бути затьмарена будь-якими пандемічними обмеженнями.

 

Невідомо, скільки випадків зараження мешканцям міста додало безконтрольне перебування вболівальників на стадіоні без жодних захисних заходів, але у Фінляндії нарахували десятки випадків нових заражень штамом «Дельта» після повернення фінських уболівальників iз Санкт-Петербурга, де вони підтримували свою збірну.


Шойгу і Путіна «Супутник V» береже?

Гра м’язами на тлі пандемії

І остання подія з північної столиці Росії. У неділю, 25 липня, в Росії відзначали день Військово-морських сил (ВМФ), центральні заходи якого традиційно, за час перебування Путіна при владі, відбуваються в Санкт-Петербурзі як рідному місті ВВП та в сусідньому Кронштадті.

 

Путін щороку «освячує» своєю присутністю ці урочистості. Певне, уявляючи себе сучасним Петром І, він демонструє російському народу та світу зростаючу потугу російського флоту.


У зв’язку з несприятливою епідеміологічною обстановкою головний санітарний лікар міста Наталія Башкетова постановила провести парад без глядачів.

 

Вона пояснила, що велике скупчення людей пов’язане з високими ризиками поширення вірусу, і попросила жителів Санкт-Петербурга і туристів по­ставитися з розумінням до цього розпорядження.


Але який же то Путін і парад без народу!? Де ж свято? Хіба гоже царю стояти на трибуні поруч iз міністром оборони Сергієм Шойгу та адміралами, якщо біля ніг не скаженіє від захвату плебс від побаченої міці Російського флоту?

 

Встановлений символічний шлагбаум, який і не мав виконувати свою роль, підняли, і тисячі представників народних мас приєдналися до свого президента.

 

Щоправда, міська влада попередила, що вечірні гуляння з нагоди дня МВС буде скасовано. І знову ж для проформи.

 

Бо хто ж це з мешканців славетного міста на Неві відмовиться вийти увечері на набережну, випити там чарчину та налити чергові сто грам уже й так п’яному матросику!


Сказане на початку статті ілюструє російську реальність: хліба, видовищ і почуття власної величі. А щодо наслідків, то «баби ще понароджують».

 

Росія ніколи не цінувала життя простих смертних і не рахувала втрати. І Путін тут не виняток...