Олімпіада-2020: Тарас Кремінь закликав українських олімпійців бути оборонцями державної мови

18:20, 23.07.2021
Олімпіада-2020: Тарас Кремінь закликав українських олімпійців бути оборонцями державної мови

Україну на Олімпіаді у Токіо представляють 157 олімпійців у 30 дисциплінах. (Фото GETTY IMAGES)

XXXII літні Олімпійські ігри стартували в Токіо в п’ятницю. Національні збірні спортсменів із 206 країн пройшли олімпійським стадіоном з вітанням перед фактично порожніми трибунами.

 

Україну на цих змаганнях представляють 157 олімпійців у 30 дисциплінах. При цьому, український прапор під час церемонії пронесли олімпійська чемпіонка з кульової стрільби Олена Костевич та чемпіон світу з фехтування Богдан Нікішин.

 

При цьому, російський "Первый канал", який транслював церемонію відкриття літньої Олімпіади-2020 в Токіо, під час параду атлетів не показав вихід команди з України і перервався на рекламу.

 

Водночас, мовний омбудсмен Тарас Кремінь закликав українських спортсменів і членів делегації, під час офіційних виступів на Олімпіаді-2020 говорити українською мовою.

 

Про це Україні молодій повідомили в Офісі Уповноваженого із захисту державної мови.

 

«Цьогорічна Олімпіада в Токіо сприяє тому, щоб на головних аренах планети української стало більше. На щастя, минають ті часи, коли сферу спорту вважали зросійщеною, натомість зростає кількість тих, котрі не лише ставлять нові рекорди, а й зміцнюють статус державної мови на міжнародній арені», - наголосив Тарас Кремінь.

 

За його словами, Україна бере участь в Олімпіаді як країна, в якій іде війна, тому утвердження української мови в спортивній дипломатії такого рівня – це зміцнення нашої державності у світі.

 

Мовний омбусмен повідомив про свою зустріч з міністром молоді та спорту, олімпійським чемпіоном Вадимом Гутцайтом, під час якої «розмірковували про важливість і необхідність дотримання мовної дипломатії у спорті».

 

«Бажаємо, щоб наші олімпійці досягали найвищих сходинок, а вся планета бачила, як виконується наш славень та підіймається державний прапор. Але, водночас, було б справедливо, щоб під час брифінгів, виступів, пресконференцій українські чемпіони, їхні тренери, представники Національного олімпійського комітету та офіційних делегацій спілкувалися українською», - закликав Уповноважений із захисту державної мови.

 

І додав: «Приємно, що самі спортсмени звернули увагу на мовне питання. З’явилося розуміння й усвідомлення його важливості. Зростає кількість тих, хто свій спортивний шлях не уявляє без української мови.

 

За його даними, чемпіонка, тенісистка Еліна Світоліна бере уроки української мови. Для її вивчення вона успішно використала період під час карантинних обмежень.

 

А українська дзюдоїстка Дарія Білодід взагалі отримала диплом бакалавра за спеціальністю “журналістика” у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

 

«Українські спортсмени - посланці України у світі, справжні виразники її ідентичності, оборонці державної мови», - констатував пан Кремінь.

 

Як повідомляла «УМ», саме 23 липня стартували літні Олімпійські ігри в Токіо, які мали відбутися ще в минулому році, але через пандемію були перенесені на 2021 рік.